Yle: HUS:n Mäkijärvi kaipaa hallitukselta selkeyttä koronan työnjakoon: "liian suuri harmaa alue"

Koronastrategia

Hallituksen on selvennettävä, kuka on vastuussa koronarajoituksia koskevista päätöksistä, toivoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) virkaa tekevä toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi Yleisradion mukaan.

– Kaipaan lisää selkeyttä ministeriöiden ja alueellisten päättäjien rooleihin ja valtuuksiin. Siinä on edelleen liikaa pallottelua, Mäkijärvi sanoi Ylen aamun haastattelussa.

Epidemiatilanne on heikentynyt, ja hallitus kokoontuu tänään neuvottelemaan koronarajoitusten jatkosta. HUS:kin kertoi tiistaina nostavansa valmiustasoaan sairaalahoidon kuormittumisen vuoksi.

Mäkijärvi toivoo hallituksen saavan koronastrategiaan lisää tarkkuutta.

– Me joudumme katsomaan, mitä valtioneuvostossa on linjattu, jotta voimme tehdä päätöksiä. Siinä on liian suuri harmaa alue päätöksenteon kannalta.

Syksyn ajan hallitus on valmistellut niin sanottua hätäjarrumekanismia. Jos epidemiatilanne heikkenee yllättävästi ja vakavasti, hätäjarrusta voidaan vetää, ja tuolloin alueelliset viranomaiset ottavat käyttöön laajempia rajoituksia.

– Hätäjarrumekanismin kriteerit täytyy määritellä. Meillä täytyy olla keino, ettei jouduta Viron tielle vaan reagoimme aikaisemmin, Mäkijärvi sanoo.

– Ravintolarajoituksia kannattaa tämän hetken tiedon perusteella jatkaa, ehkä jopa kiristää.