Yhdysvaltojen Capitolia suojataan nyt järeillä turvatoimilla – kuvat näyttävät raskaasti aseistetut kansalliskaartin sotilaat yöpymässä kongressin käytävillä

Yhdysvallat

Viime viikolla Yhdysvaltojen kongressitalon heikot turvatoimet herättivät ihmetystä, kun presidentti Donald Trumpia kannattava väkijoukko pääsi tunkeutumaan rakennukseen ja pitämään sitä hallussaan useita tunteja.

Nyt alue on suojattu järein turvatoimin. Kongressirakennuksessa on CNN:n ja muiden yhdysvaltalaismedioiden mukaan paljon raskaasti aseistettuja kansalliskaartin sotilaita.

Kongressin edustajainhuone aloitti keskiviikkona istuntonsa, jossa sen on tarkoitus äänestää presidentti Trumpin asettamisesta virkasyytteeseen.

Kongressista raportoivat toimittajat julkaisivat keskiviikkoiltana Twitterissä runsaasti kuvia, joissa näkyy kansalliskaartin sotilaita yöpymässä kongressin käytävillä.

Huffington Postin toimittaja Igor Bobic arvioi rakennuksen sisällä olevan ainakin tuhat sotilasta. Capitol-kukkulaa ympäröivät kadut on suljettu kokonaan liikenteeltä.

Sotilaita on leririytynyt kongressissa viimeksi Yhdysvaltojen sisällissodan aikana 1860-luvulla. Aiheesta kirjoitti muun muassa toimittaja ja kirjailija David Frum Twitterissä.

CNN:n toimittajan Rebecca Buckin tviitti näyttää rinnakkain kuvat sisällissodan aikaisesta ja tämänpäiväisestä näkymästä kongressissa.

Myös muita turvatoimia on otettu käyttöön. Kongressiedustajien täytyy esimerkiksi kulkea metallinpaljastimen läpi päästäkseen istuntosaliin, mitä ei ole koskaan ennen tapahtunut.

Varapresidentin virka-asunto puolestaan on suojattu vahvemmin turvatoimin kuin kertaakaan sitten syyskuun 2001 terrori-iskujen.

Washingtoniin on julistettu hätätila, joka on voimassa tulevan presidentin Joe Bidenin ensi viikon virkaanastujaisiin saakka.


15 000 kansalliskaartin sotilasta turvaa Joe Bidenin virkaanastujaisia ensi viikolla. Kuva: Tasos Katopodis / Lehtikuva / Getty Images / AFP