Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi nouseva Joe Biden lupaa olla kaikkien amerikkalaisten presidentti – Trump ei myönnä häviötä helpolla

Bidenin ennustettiin voittavan vaa’ankieliosavaltio Pennsylvaniassa, mikä nostaa hänen valitsijamääränsä 273:een. Bidenista tulee järjestyksessään maan 46. presidentti.
Yhdysvaltojen presidentinvaalit

Yhdysvalloissa demokraattien Joe Biden voittaa maan presidentinvaalit, julistivat useat yhdysvaltalaismedia lauantaina. Bidenin voiton ennustivat muun muassa uutiskanavat CNN ja NBC sekä uutistoimisto AP.

Biden kertoi Twitterissä, että on kunnia tulla valituksi maan johtoon. Lisäksi Biden lupasi pitää kiinni luottamuksesta, jonka äänestäjät ovat hänelle antaneet.

–  Edessämme oleva työ tulee olemaan kovaa, mutta lupaan teille tämän: olen presidentti kaikille amerikkalaisille – huolimatta siitä äänestikö minua vaiko ei, Biden lupasi tviitissään.

Biden on medioiden mukaan voittanut vaaleissa istuvan presidentin Donald Trumpin. Voittoon tarvitaan vähintään 270 valitsijaa. Esimerkiksi CNN ennusti lauantaina, että Biden vie voiton Pennsylvaniassa, mikä nostaa hänen valitsijamääränsä 273:een.

Bidenista tulee järjestyksessään maan 46. presidentti. 77-vuotias Biden tavoitteli presidenttiyttä jo kolmatta kertaa. Aiemmat yritykset olivat vaaleihin 1988 ja 2008. Hän on myös maan entisen presidentin Barack Obaman entinen varapresidentti.

Presidentistä äänestettiin virallisesti tiistaina, mutta ääntenlaskenta on pitkittynyt osittain muun muassa sen vuoksi, että postiääniä on annettu aiempaa enemmän.

Bidenin rinnalle varapresidentiksi nousee 56-vuotias kalifornialaissenaattori Kamala Harris, josta tulee tammikuussa Yhdysvaltain historian ensimmäinen nainen maan varapresidenttinä.

Hän on kolmas nainen, josta on tullut varapresidenttiehdokas. Lisäksi hän on ensimmäinen musta nainen sekä ensimmäinen aasialaistaustainen nainen varapresidenttiehdokkaana.

Harrisin mukaan Yhdysvaltain vaaleissa on kyse paljon muustakin kuin Bidenista ja hänestä itsestään. Hänen mukaansa vaaleissa on kyse Amerikan sielusta ja halusta taistella sen puolesta.

Harris kommentoi asiaa uutistoimisto AFP:n mukaan Twitterissä pian sen jälkeen, kun mediat ennustivat Bidenin voittavan vaalit. Harrisin mukaan edessä on paljon työtä.

–  Aloitetaan, hän jatkoi.

Istuva presidentti Trump ehti medioiden antamaan voittoennusteeseen mennessä kerätä eri lähteiden mukaan joko 213 tai 214 valitsijaa.

Trump on antanut viime päivinä ymmärtää lukuisia kertoja, ettei hän myönnä häviötä helposti.

Trump ehti vain hetkiä ennen voittoennusteen antamista toistaa Twitterissä väitteensä siitä, että hän on voittanut vaalit. Todellisuudessa Biden johti tuossa vaiheessa kisaa useissa tärkeissä vaa’ankieliosavaltioissa.

Trumpin kerrottiin aiemmin jättäneen Valkoisen talon ensimmäistä kertaa sitten äänestyspäivän ja lähteneen Virginiassa sijaitsevalle golfkeskukselleen.

Hänen kampanjatiiminsä on ilmoittanut ryhtyvänsä oikeustoimiin useissa osavaltioissa ääntenlaskennan vuoksi.

Trumpin häviö on varsin harvinainen, sillä hänestä tulee vain yhden kauden istunut presidentti. Edellisen kerran istuva presidentti hävisi haastajalle vuoden 1992 vaalissa. Hän oli George H.W. Bush, joka hävisi Bill Clintonille.