Viking Glory laskettiin vesille Kiinassa – "Viking Linen johto lorauttaa nesteet koko suomalaisen telakkateollisuuden muroihin", keskustan Kärnä lataa

Viking Line

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä moittii Viking Linea heikosta yhteiskuntavastuusta. Yhtiön uusi alus Viking Glory on laskettu tänään vesille XSI:n telakalla Kiinan Xiamenissa.

Kärnän mukaan laivan hankkiminen Kiinasta saa hänet näkemään punaista – ”eikä todellakaan Viking Linen punaista”.

– On todella vastuutonta, että raskaasti valtion varoin tuettu yhtiö hankkii laivansa Kiinasta. Viking Linen johto lorauttaa tässä nesteet koko suomalaisen telakkateollisuuden muroihin, Kärnä täräyttää tiedotteessa.

– Telakkateollisuuden alihankintaketju on Suomelle äärimmäisen tärkeä ja nyt valtion tukema yhtiö nakertaa sitä kuin nälkäinen hiiri hapankorppua. Viking Gloryn nimi voitaisiin kyllä samantien muuttaa Viking Shameksi. Se kuvaisi paremmin tämän aluksen historiaa, kansanedustaja jatkaa.

Kärnä toteaa, että Viking Line on saanut vuosien saatossa valtiolta erilaisia tukia satoja miljoonia euroja, ja tänä vuonna valtio on maksanut yhtiölle siitä, että reitti Ruotsiin pysyy auki vaikka matkustus on koronan takia romahtanut.

– Ei voi olla niin, että yhtiö ostaa sutta ja sekundaa Kiinasta ja samalla suomalaiset veronmaksajat tekevät kaikkensa, että Viking Line pysyy pystyssä ja osakkeenomistajat saavat osinkonsa. Tämä on vastoin kaikkia niitä moraalisia sääntöjä, joiden päälle suomalainen yhteiskunta rakentuu, Kärnä lataa.

Hän katsoo, että samassa rytäkässä heristetään keskisormea suomalaisille telakkatyöläisille.

– Jos Viking Linessa on yhtään sydäntä jäljellä, yhtiö pyytää julkisesti anteeksi toimintaansa ja sitoutuu siihen, että se tekee tilauksensa jatkossa kotimaisilta toimittajilta. Laivan hankkiminen Kiinan diktatuurilta oli yhtiöltä valtaisa virhe ja syylliset tulisi saattaa edesvastuuseen. Toivottavasti on potkuja luvassa, Kärnä sanoo.