Viisi prosenttia suomalaisista ei aio ottaa koronarokotetta – rokotevastaisuus vahvaa kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja pienpuolueiden kannattajissa, MTV:n kysely kertoo

Koronavirus

Viisi prosenttia suomalaisista 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista ei ole ottanut eikä aio ottaa koronarokotetta, MTV Uutisten kysely kertoo.

94 prosenttia vastaajista on ottanut tai aikoo ottaa rokotteen ja yksi prosentti ei osaa sanoa.

Eri puolueiden kannattajat suhtautuvat koronarokotuksiin eri tavoin.

Kokoomuksen, SDP:n, keskustan, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat ovat hyvin rokotemyönteisiä.

Keskustan kannattajista viisi prosenttia ei aio rokottautua.

Perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja pienpuolueiden kannattajien joukossa rokotevastaisuutta on selvästi enemmän.

Kristillisdemokraattien kannattajista 14 prosenttia ja perussuomalaisten kannattajista 13 prosenttia vastaa, ettei ole ottanut eikä aio ottaa koronarokotetta.

Pienpuolueita kannattaa 18 prosenttia rokotevastaisista vastaajista.

Yleisin syy sille, ettei koronarokotetta ole otettu tai ei aiota ottaa, on pelko pahoista sivuvaikutuksista. Tämän laskee syyksi kaksi kolmasosaa niistä vastaajista, jotka eivät aio ottaa koronarokotetta.

Sivuvaikutusten pelko on selvästi sukupuolittunutta. Peräti 85 prosenttia rokottamatta jättäytyvistä naisista mainitsee tämän syyn, miesten osalta osuus on noin puolet.

Toiseksi suurin ryhmä jättää rokotteen ottamatta periaatteesta. He samaistuvat näkemykseen, etteivät halua olla yhteiskunnan painostettuja alamaisia.

Kolmanneksi suurin rokotevastainen ryhmä ei luota rokotteen antamaan suojaan.

MTV Uutisten kysely on toteutettu ainoastaan suomeksi. Ulkomaalaistaustaisia ei siis oletettavasti ole mukana samassa suhteessa kuin muussa väestössä. Taloustutkimus haastatteli kyselyyn 1002:ta henkilöä 19.–20.10.2021.