Vihreiden veteraanipoliitikko jättäisi sähköautojen latausinfran rakentamisen markkinoiden huoleksi: "Halvin paikka ladata auto on oma koti"

Sähköautoilu

Vihreiden veteraanipoliitikko Osmo Soininvaara ei pidä suotavana ajatusta, jonka mukaan veronmaksajat joutuisivat subventoimaan sähköautojen latausinfran rakentamista tai että jokainen bensaa myyvän huoltoasema pitäisi velvoittaa tarjoamaan myös sähkölatausta.

Soininvaara jättäisi koko asian kustannussyistä markkinoiden huoleksi.

– Paras ja kokonaiskustannuksiltaan halvin paikka ladata auto on oma koti. Kotona ei tarvita mitään pikalatausta ja koska Suomessa sähköverkko on suhteellisen vahva, kotilataus ei vaadi sähköverkon vahvistusta toisin kuin pikalatausasemat, hän perustelee asiaa blogikirjoituksessaan.

Soininvaara muistuttaa, etä pikalatauspisteen rakentaminen ei ole aivan halpaa lystiä.

– Jos jossain kaukana kaikesta olevaa miehittämätöntä bensa-asemaa vaaditaan vetämään kymmenien kilometrien pätkä korkeajännitelinjaa ja tähän liittyvä muuntamo, lopputulos on, että kannattaa sulkea koko asema, hän toteaa.

Pikalatausverkosto pitää optimoida Soininvaaran mukaan aivan toisin perustein kuin bensalumput.

– On otettava huomioon, paljonko sähkökaapelin vetäminen maksaa ja mitä asiakas tekee odottaessaan 20 minuuttia. Siksi oikea latauspiste ei ole keskellä korpea vaan paikassa, jossa voi tehdä jotain järkevää sen 20 minuutin aikana.

Konkaripoliitikon mukaan olisi toivottavaa, että kauppojen yhteyteen tulisi ilmaisten heikkotehoisten latauspisteiden rinnalle maksullisia pikalatauspaikkoja.

– Hinnan avulla pikalatauspaikat tulisi ohjata niiden käyttöön, jotka tätä oikeasti tarvitsevat. Kyllä niitä tulee. Ne ovat niin hyvä houkuttelemaan asiakkaita.

Pikalatauksen tulisi Soinnvaaran mielestä olla selvästi kalliimpaa kuin kotilatauksen.

– Valtateiden varteen rakennettavat pikalatauspisteet voisivat olla kaksi tai kolme kertaa kalliimpia. Jos yrittäjä haluaa latauspisteellä houkutella asiakkaita kauppaansa tai kahvilaansa, hinta voi olla tietysti halvempi. Dynaaminen hinnoittelu olisi poikaa, Osmo Soininvaara ehdottaa.