Vihapuheesta ja naisten vaientamisesta on tulossa Suomessa demokratian jarru, varoittavat naisjärjestöt

Vihapuhe

Naisjärjestöt vaativat itsenäisyyspäivänä ripeitä toimia vihapuheen ja naisten vaientamisen suitsimiseen. 

Vihapuhe on yleistynyt Suomessa ja sitä kohdistuu erityisesti naisiin, Naisjärjestöt Yhteistyössä (NYTKIS ry) varoittaa julkilausumassaan.

–Paras lääke vihapuheeseen politiikassa on yhteistyö ja sellainen vuorovaikutus, jossa etsitään yhteisymmärrystä eri mielipiteitä kaihtamatta ja toisia loukkaamatta. 

Järjestöt muistuttavat, että vihapuhe on yleensä tavoitteellista. Sen tarkoituksena on vaientaa henkilöitä ja näkökulmia. Vihapuheella on vaikutusta naisten ja erityisesti vähemmistöihin kuuluvien naisten halukkuuteen toimia politiikassa.

– Koska naiset ja vähemmistönaiset ovat edelleen aliedustettuina poliittisessa päätöksenteossa, yhteiskunnan ja yhteisöjen kykenemättömyys rajoittaa vihapuhetta vie meitä kohti heikompaa demokratiaa.

Järjestöt painottavat, että naisten vaientaminen on vakava asia, sillä toimivassa demokratiassa päättäjien on voitava osallistua julkiseen keskusteluun ilman pelkoa.

Tutkimusten mukaan suomalaisista kuntapäättäjistä naiset kokevat vihapuhetta huomattavasti miehiä enemmän.

Myös Tasa-arvobarometri 2017 osoittaa, että vihapuhetta sukupuoleen perustuen kohdistuu eniten johonkin vähemmistöön kuuluviin naisiin.