Viestinnän ammattilaiset kehottavat keskustaa pureutumaan Väyrys-ongelmaan – "Presidentinvaali repi vanhan haavan auki"
Keskustataustainen Milttonin viestintäkonsultti Anna-Mari Vimpari ja viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner pitävät oman kansalaispuolueen perustanutta ja valitsijayhdistyksen presidenttiehdokkaana ollutta Paavo Väyrystä merkittävänä syynä siihen, miksi keskusta nilkuttaa.
Vimpari sanoo, että keskusta oli päässyt eroon puolueen sisäisestä konservatiivien ja liberaalien jakolinjasta Juha Sipilän puheenjohtajakaudella, mutta Väyrynen toi sen takaisin.
– Presidentinvaali repi vanhan haavan auki.
Vimparin mielestä keskustan täytyy nyt nopeasti valita kahden tien välillä. Väyrynen pitää joko erottaa puolueesta ja ottaa kunniapuheenjohtajuus pois, tai löytää hänelle kunniallinen tie takaisin.
– Jompikumpi pitäisi tehdä välittömästi. Kilpailijat käyttävät tilannetta hyväkseen niin kauan, kun se on auki.
Keskustalaiset ovat peräänkuuluttaneet viime päivinä kunnollista analyysiä keskustan tilasta.
Takana ovat huonosti menneet kunta- ja presidentinvaalit ja gallupeissa keskusta on jäänyt kauas kokoomuksesta. Jotain pitäisi tehdä, sillä maakuntavaaleihin on enää runsas puoli vuotta ja eduskuntavaaleihin reilu vuosi.
Konkarikansanedustaja Seppo Kääriäinen totesi tiistaina Suomenmaan haastattelussa, että puoluejohdon alustaman keskustelun pohjalta täytyy tehdä päätelmiä politiikasta, toimintatavoista ja järjestötoiminnan tilasta.
Suomenmaa kysyi viestinnän ammattilaisilta näkemyksiä keskustasta tuon keskustelun pohjaksi.
Jungner näkee keskustassa presidentinvaalien perusteella kaksi kivijalkaa: Matti Vanhasen edustaman edistysmielisen, faktapohjaisen porukan, ”jota Olli Rehn puhtaimmillaan edustaa”.
Toisella puolella on keskittämisestä huolestunut, tunnepohjainen porukka, jota Väyrynen puhutteli.
Jungnerin mielestä menestyksen avain on näiden kannattajakuntien yhdistäminen.
– Pitäisi olla positiivinen, eteenpäin katsova ajatus, mikä oli ainakin Sipilän aloittaessa. Samalla pitäisi vastata niihin huoliin, joita maakunnissa on.
SDP:n puoluesihteerinäkin toiminut Jungner muistuttaa, että myös Jutta Urpilainen onnistui yhdistämään demareita aloittaessaan puolueen johdossa 10 vuotta sitten.
– Hän teki sen ennen kaikkea oman henkilönsä kautta, avaamalla itsensä ja rakentamalla luottamusta – ei niinkään määrittelemällä aatetta.
– Nyt tarvittaisiin laanismaista otetta, Jungner viittaa keskustan entiseen puoluesihteeriin Timo Laaniseen.
– Laaninen puhutteli molempia puolia. Viestinnällisesti se on tosi vaativa operaatio.
Jungnerin mielestä on mahdoton ajatus, että keskusta toimisi yhteistyössä Väyrysen kanssa.
– Väyrynen on sen verran kova luu, ettei häntä kukaan pysty hallitsemaan.
Väyrysen joukoista ei muutenkaan kannata lähteä rakentamaan tulevaisuutta, Jungner näkee.
– Siellä on sellainen 15 prosenttia suomalaisista, joille ei kelpaa oikein mikään. Sieltä en lähtisi ääniä hakemaan.
Jungerin mielestä keskustan kahta kivijalkaa voisi ainakin lyhyellä tähtäimellä yhdistää keskustalaisten yhteinen vihollinen, kuten Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).
Mutta pitkällä tähtäimellä keskusta tarvitsee tunteita puhuttelevia persoonia.
Jungerin mielestä Sipilä on vahvin vaihtoehto keskustan johtoon, mutta myös ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on ”mielenkiintoinen”.
– Hän on pärjännyt uudenlaisella profiililla. Kimmo Tiilikainen voisi olla sitä, mitä keskusta voisi tulevaisuudessa parhaimmillaan olla.
Jungner sanoo, että riviministeri jää väistämättä aina vähän varjoon, koska hän on sidottu työhönsä.
– Mutta kun katsoo Tiilikaisen tapaa toimia ja olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, niin hän on suoraviivainen mutta kuitenkin sillanrakentaja, ja selkeästi tulevaisuuteen suuntautunut.
Jungnerin mielestä presidentinvaalitulos ei missään nimessä ollut Sipilän tai Vanhasen vika, keskusta vain jäi Niinistön ja Väyrysenkin varjoon.
– Vaikka kuinka Vanhasta arvostaa, niin ihmiset kuitenkin jäsentävät maailmaa ja politiikkaa tunteiden kautta.
Vimpari ei pidä keskustan tilannetta lainkaan mahdottomana, mutta myöntää, että puolue on murroskohdassa.
– Hallitusvastuu rokottaa ja Sipilän persoonaan kohdistuu kritiikkiä.
– Sipilään liittyvä kiinnostus, minkä varaan keskustan kannatus rakentui ennen eduskuntavaaleja, on kuoriutunut pois. Samalla kilpailutilanne on kiristynyt. Kokoomuksen paletti näyttää olevan paremmin kasassa, mutta tämä on aaltoliikettä. Ei heitä ole mahdotonta päihittää tulevaisuudessa.
Vimparin mielestä Sipilä tarvitsisi samanlaisen voimaannuttavan ja eheyttävän puolen vuoden jakson, jollaisella hän aloitti tultuaan valituksi keskustan johtoon.
– Hän teki paljon töitä, johon kuului puolueen saamista velattomaksi ja puoluejohdon yhteenhitsaamista. Nyt tarvittaisiin vastaavaa, mutta pääministerin tehtävässä se ei tietenkään ole helppoa.
Vimpari sanoo, että keskustan pitäisi kääntää hetkeksi katseet myös järjestöporukkaan ja keskustan viestin etsimiseen.
– Järjestötoimintaa ei ole pystytty modernisoimaan ja uudistamaan. Eikä kenttä selvästikään koe, että viesti kulkee heiltä riittävän tehokkaasti puoluejohdolle.
Vimparin mielestä kesäkuisessa Sotkamon puoluekokouksessa pitää löytää vastaukset erityisesti kasvavaan syrjäytymiseen ja aluekehitykseen.
– Keskustalla on niihin annettavaa – ja kääntäen, jos keskusta on näistä isoista kysymyksistä ulkona, niin kylmää kyytiä tulee.
Vimparin mielestä on selvää, että keskusta on jotain aivan muuta kuin kokoomus.
– Keskusta on tavallisten, äärimielipiteitä karttavien ihmisten puolue. Sellaisten, jotka haluavat käydä töissä, haravoida nurmikkoa, katsoa omien ja vähän naapurienkin kakaroiden perään. Keskustalaisilla on erittäin vahva sosiaalinen omatunto, muista huolehtiminen ja samalla vankka pärjäämisen eetos.
Vimpari näkee, että isot trendit pelaavat nyt kokoomuksen pussiin, koska heillä sattuu olemaan sellainen joukkue, jolla pystyy puhuttelemaan laajoja kansanjoukkoja.
– Mutta aina tulee vastavoimia ja trendit muuttuvat. Jos ideologia on kirkas, niin varmasti keskustalle löytyy kannatusta myös tulevaisuudessa.