Venäjän media kohisee jälleen huostaanotosta Suomessa – Itänaapurin lapsiasiavaltuutettu tuomitsi tapauksen

Venäläisissä viestimissä kohistaan jälleen Suomessa tapahtuneesta huostaanotosta.

Asiaa mediassa kommentoi ihmisoikeusaktivistiksi tituleerattu suomalainen Johan Bäckman.

Bäckman kertoo huostaanoton tapahtuneen 27. marraskuuta, jolloin yksi Suomessa asuvan naisen pojista otettiin huostaan. Venäläismedian mukaan ”ihmisoikeusaktivistit” uskovat huostaanoton johtuvan suurelta osin siitä, että perheen äidillä on venäläiset juuret.

Äiti on tiedotusvälineiden mukaan Viron kansalainen ja naimisissa suomalaisen miehen kanssa.

Perheellä on venäläistietojen mukaan kolme alaikäistä poikaa, jotka ovat kaikki Suomen kansalaisia. Tiedotusvälineet kertovat, että sosiaalityöntekijät veivät pojan koulusta muutama päivä sen jälkeen kun poika oli sanonut koulussa, että häntä kuritetaan kotona. Äiti kuitenkin kiistää, että perheessä olisi minkäänlaisia konflikteja.

Äidin kertoman mukaan perhe ei ole saanut huostaanoton jälkeen pitää kunnolla yhteyttä poikaan. Nainen on kuitenkin kertonut venäläismedioille tapauksesta, jossa poika valitti puhelimessa äidilleen lastenkodin oloista, kuten likaisista lakanoista.

Puhelun jälkeen äiti sanoo yrittäneensä itse päästä tarkastamaan pojan olot, mikä hänen mukaansa johti lisäongelmiin viranomaisten kanssa.

Tapaus on saanut Venäjän mediassa suuremman huomion kuin edelliset huostaanottotapaukset, ja aiheesta on raportoitu myös Venäjän ykköskanavalla.

Myös Venäjän lapsiasiavaltuutettu Pavel Astahov on antanut aiheesta lausunnon. Perheen äiti on Astahovin mukaan pyytänyt apua venäläisviranomaisilta.

Astahov katsoo, että suomalaisviranomaiset esittelevät jälleen jyrkkiä ja liian aggressiivisia keinoja lasten ”hyvinvoinnin” nimissä.

Astahovin mukaan venäläisviranomaiset ovat usein olleet avuksi vastaavissa tilanteissa niiden vaikeudesta huolimatta, erityisesti silloin, kun  meidän ihmisemme ovat menettäneet Venäjän kansalaisuuden.

Kansalaisuuden menettämisellä Astahov viittaa oletettavasti siihen, että virolaisnainen on luultavasti ollut alun perin Neuvostoliiton kansalainen, mutta Viron itsenäistyttyä saanut Viron kansalaisuuden.