Venäjä pakitti laivastonsa harjoittelusuunnitelmista Irlannin talousvesillä – sotilaallisella läsnäololla koetellaan läntisen Euroopan heikkoa lenkkiä, arvioi irlantilaistutkija

Turvallisuuspolitiikka nousi etusivuille Irlannissa ensi kertaa miesmuistiin. Irlanti on EU-maiden vähiten puolustukseen panostaneita maita
Turvallisuuspolitiikka

Venäjä päätti viikonloppuna liennyttää viime viikolla kasvaneita jännitteitä Irlannin rannikolla, kun se ilmoitti siirtävänsä Irlannin yksinomaiselle talousvyöhykkeelle suunnitellut merisotaharjoituksensa kansainvälisille vesille. Päätöstä edelsivät Irlannin hallituksen ja kalastajien äänekkäät vastalauseet.

Harjoitukset oli määrä pitää 3.–8. helmikuuta. Siirrosta ilmoittaessaan Venäjä ei ilmoittanut muutoksista niiden aikatauluun.

Venäjän harjoitukset olisivat olleet kansainvälisen oikeuden mukaisia, mutta kalastajat pelkäsivät niiden vaarantavan kalakantoja. Torstaina alkaviksi suunniteltujen harjoitusten tarkka sijainti ei vielä tiistaina ollut muiden kuin Venäjän tiedossa, mutta yleisesti otaksutaan, että ne järjestetään yhä Irlannin vesistöjen lähellä.

Lähestyvä Venäjän laivasto heitti varjonsa Irlannin poliittiseen keskusteluun, jossa turvallisuuspolitiikka on pitkään ollut orpolapsen asemassa. Irlannin suhteelliset puolustusmenot olivat vuonna 2019 Euroopan unionin selvästi pienimpiä 0,2 prosentilla bruttokansantuotteesta. Suomen puolustusmenot olivat samana vuonna EU-alueen keskiarvon mukaiset 1,2 prosenttia bkt:sta.

Ulkopoliittisen instituutin irlantilaisen tutkijan Eoin McNamaran mukaan Venäjän toiminta voi muuttaa perustavalla tavalla hänen synnyinmaansa turvallisuusajattelua.

–  Tämä on ollut iso herätyskello Irlannille. Tämä hetki voi olla vedenjakaja, tutkija katsoo.

McNamara ei muista milloin viimeksi alueellisesta puolustuskyvystä olisi keskusteltu Irlannissa yhtä näkyvästi kuin viime viikolla. Venäjän harjoitus osuu arkaluontoiseen aikaan, sillä Irlannissa ollaan julkaisemassa kansainvälisen puolustuskomission raportti, joka ehdottaa Irlannin puolustusvoimien perustavanlaatuista remonttia ja puolustusmenojen kasvattamista jopa kolminkertaisiksi.

Raportista etukäteen vuotaneiden tietojen mukaan Irlannin asevoimat käytännössä myöntävät, etteivät ne kykene valvomaan tai puolustamaan tehokkaasti maan ilmatilaa tai aluevesiä. Yksi raportin tehneen puolustuskomission jäsenistä on Suomen puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston ylijohtaja Esa Pulkkinen.

Tutkijan mukaan sotilaallisesti liittoutumaton ja puolustuksestaan huolehtinut Suomi voi toimia puolustuksen uudistamisessa esimerkkinä myös Irlannille.

–  Olen varma, että katsomme Suomea kohti oppitunteja varten yrittäessämme parantaa turvallisuusasemaamme, McNamara sanoo.

Venäjän laivaston läsnäolon on tutkijan mukaan syytä herättää huolta Natossa ja EU:ssa, sillä Irlannin edustan kautta kulkee strategisesti ratkaisevan tärkeitä datakaapeleita sekä keskeisiä ilmaliikennöinnin reittejä. Arviolta kolme neljäsosaa Atlantin valtameren ylittävistä datakaapeleista kulkee Irlannin edustan kautta.

Läsnäolollaan Venäjä lähettääkin McNamaran mukaan länsimaille selvän viestin siitä, että esimerkiksi datakaapeleiden katkaisu olisi Venäjälle yksi vaihtoehto laajemmassa sotatilanteessa.

–  Jos kävisi niin, että syntyisi konflikti, Venäjä voisi haastaa Naton tällä alueella, mikä vaarantaisi ratkaisevan tärkeät televiestintäkaapelit Atlantin yli sekä tärkeät kansainväliset ilmatiet, kuuluu Venäjän antama viesti McNamaran arvion mukaan.

McNamara arvioi, että Venäjän silmissä Irlanti näyttäytyy selvästi heikoimpana lenkkinä läntisen Euroopan turvallisuusjärjestelmässä. Irlannilla ei esimerkiksi ole sotilaskäyttöön sopivaa kaikuluotauskalustoa tai tutkia, joten esimerkiksi sukellusveneillä tai vierailla hävittäjillä on verrattain vapaat kädet toimia alueella.

–  Emme edes näe omiin meriimme. Meillä ei ole sotilastutkia, jotka näkisivät hävittäjät, jotka ovat sulkeneet lähettimensä. Irlanti on sokea. Siellä voi tehdä kaikenlaista.

Valvonnassa Irlanti onkin tutkijan mukaan pahasti riippuvainen Britanniasta, johon sen sotilasvoimilla on yhä historiallisista syistä monimutkainen ja ristiriitainen suhde. Myös Naton tukea tarvitaan, vaikka Irlanti ei sotilasliiton jäsen olekaan ja on virallisesti neutraali.

McNamara on tyytymätön siihen, että Venäjän ilmoituksen myötä Irlannin poliitikot vaikuttavat pesevän kätensä asiasta, vaikka turvallisuuspolitiikan ja strategian kannalta mikään tilanteessa ei ole muuttunut, jos Venäjä siirtää harjoituksensa vain parisataa merimailia Irlannin talousvyöhykkeen rajojen tuolle puolen. Datansiirtokaapeleiden, lentoreittien ja mahdollisten sukellusveneiden sijoittelun suunnittelemisen kannalta sijainti sopii Venäjälle aivan yhtä hyvin.

McNamaran mukaan Irlannille pelottavin uhka olisi se, että Venäjän painostustoiminta ja hybridivaikuttaminen säikäyttäisivät yhdysvaltalaiset teknologiayhtiöt, jotka pitävät verotussyistä Euroopan liiketoimintaansa ja päämajojansa Irlannissa.

–  Ulkoiset sijoitukset ovat ratkaisevan tärkeitä Irlannin taloudelle, ja niiden suojelu on valtavan tärkeä asia Irlannin politiikassa. Jos (Irlanti) ei voi suojella infrastruktuuriaan, se voi pelotella monet näistä teknologiayhtiöistä lopettamaan sijoittamisen, tutkija sanoo.

Viime vuonna Irlannin terveydenhuoltojärjestelmä kärsi merkittävästi pietarilaisen Wizard Spider -kyberrikollisryhmän tekemästä kiristysohjelmahyökkäyksestä, joka sulki sairaaloiden tietojärjestelmät viikoiksi. Tiettävästi iskun tekijät tavoittelivat lunnasrahoja, joiden maksamisesta Irlannin valtio kieltäytyi.

Venäjän valtion epäillään vähintäänkin suvaitsevan Wizard Spiderin toimintaa. Ryhmä ei kohdista hyökkäyksiään Venäjän omiin järjestelmiin ja sen haittaohjelmat on ohjelmoitu poistamaan itsensä, jos tietokoneen käyttöjärjestelmän kielenä on venäjä tai sen koneen IP-osoite sijaitsee entisen Neuvostoliiton alueella, kertoi Irish Times.

Sotilaallisesta vaikuttamisesta ympäri maailmaa on viime vuosikymmenen aikana tullut Venäjälle arvovaltakysymys. Tutkijan mukaan Venäjän johdon ihon alle jäi kirvelemään vuonna 2014 Yhdysvaltojen silloisen presidentti Barack Obaman antama vähättelevä lausunto, jonka mukaan Venäjä on pelkkä alueellinen valta, jonka toiminta Ukrainassa viestii heikkoudesta, ei voimasta.

–  Siitä Venäjä raivostui ja ryhtyi pian sen jälkeen toimintaan Syyriassa. He haluavat näyttäytyä siten, että pystyvät ulottamaan voimaansa kauaksi, McNamara sanoo.

Viime aikoina Venäjän lisääntyneestä painostustoiminnasta on näkynyt merkkejä monelta suunnalta myös kaukana Ukrainan rajoilta, jonne maa on kasannut sotilasvoimiaan.

New York Timesin mukaan Punaisellamerellä kaksi venäläistä sotilasalusta on lähestymässä Välimerta ja siellä harjoittelevaa Yhdysvaltain lentotukialusta. Viime viikolla venäläinen tiedustelulentokone lensi läheltä yhdysvaltalaisjoukkoja Syyriassa.

Länsi-Afrikan Burkina Fasossa taas sotilasvallankaappauksen kannattajat ovat heilutelleet Venäjän lippuja uhman eleenä entiselle siirtomaaisäntä Ranskalle, joka epäilee Venäjän lähetystön maksaneen mielenosoittajille tempauksesta. Naapurimaa Mali taas allekirjoitti tuoreeltaan sopimuksen, joka toisi maahan satoja venäläisyhtiö Wagnerin palkkasotilaita, mitä Ranska ja useat muut Malissa toimivat eurooppalaismaat ovat vastustaneet jyrkästi. Wagner on kytköksissä Kremliin ja sitä on pidetty Venäjän epäsuoran sotilaallisen vaikuttamisen välineenä.

Toisaalta vaarana on myös se, että länsimaat haksahtavat Venäjän toimintaa tulkitessaan yliarvioimaan presidentti Vladimir Putinin hallintoa.

–  On oltava varovainen, ettemme näe Putinia shakkimestarina tai kaikkia naruja vetelevänä nukkemestarina, joka ei tee koskaan virheitä.

Venäjän vahvuutena voidaan kuitenkin tutkijan mukaan pitää sitä, että maa osaa käyttää hyväkseen länsimaiden heikkoja kohtia. Malissa Venäjä näyttää hyötyvän länsimaiden epäonnistumisista islamistien vastaisessa taistelussa. Malin mittavaa rauhanturvaoperaatiota on pidetty BBC:n mukaan maailman vaarallisimpana, ja yhteensä liki 250 YK-joukkojen jäsentä on kuollut maassa vuodesta 2013 lähtien.