Vasemmistoliiton edustajat vaativat hakaristitunnuksen kieltämistä puolustusvoimissa – "Kreivi von Rosen oli juutalaisvastainen kiihkeä natsi"

Puolustusvoimat

Vasemmistoliiton kansanedustajat vaativat hakaristitunnuksen kieltämistä puolustusvoimissa.

Vasemmistoedustajat huomauttavat Markus Mustajärven alulle panemassa eduskuntakyselyssä, että Rovaniemellä sotaharjoitukseen osallistunut saksalainen everstiluutnantti Mathias Boehnke kieltäytyi osallistumasta Lapin lennoston lippujuhlaan lennoston lipussa olevan hakaristitunnuksen vuoksi. Boehnken mukaan ”saksalaiset sotilaat eivät voi seisoa sellaisen lipun edessä”.

Vasemmistoedustajien mukaan hakaristitunnus omittiin rotuoppeja kannattaneiden käyttöön 1800-luvulla. Seuraavalla vuosisadalla Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue otti sen käyttöön ja omaksi symbolikseen.

– Hakaristitunnuksen käyttö herättääkin ristiriitaisia ja kielteisiä reaktioita eri yhteyksissä. Siksi se on poistettu aikoinaan esimerkiksi suomalaisista kunniamerkeistä. Tunnusta ei ilmavoimatkaan käytä enää muissa yhteyksissä. Hakaristiä ei tule käyttää Suomen puolustusvoimien juhlien yhteydessä tai jonkun osaston tunnuksena, kansanedustajat vaativat.

Suomen ilmavoimIIN hakaristitunnus tuli aikanaan Ruotsin kautta. Kreivi Erich von Rosen lahjoitti Suomen ilmavoimille lentokoneen 1918. Lahjoituksen myötä hakaristi, joka oli myös von Rosenin käyttämä tunnus, kulkeutui ilmavoimien käyttöön.

– Kreivi von Rosen oli juutalaisvastainen kiihkeä natsi. Hän oli yksi Ruotsin natsiblokin perustajista 1934, vasemmistoedustajat huomauttavat.

Vasemmistoedustajat kysyvät mihin toimiin hallituksen vastuuministeri ryhtyy, jotta hakaristitunnuksen käyttö kielletään puolustusvoimissa, esimerkiksi Lapin lennostossa.

Ilmavoimat luopui hakarististä, kun valvontakomissioon kuuluva venäläinen kenraalimajuri A.P. Andrejev oli ihmetellyt syksyllä 1944 tunnuksen käyttöä ilmavoimien silloiselle komentajalle kenraaliluutnantti Jarl Lundqvistille. Lundqvist esitti tunnuksen hylkäämistä ja päätöksen teki lopulta pääministeri J.K. Paasikivi.

Hakaristitunnusta käytettiin aikanaan myös kunniamerkeissä. Presidentti Urho Kekkosen valtiovierailulla Ranskassa 1963 syntyi kiusallinen tilanne, kun Kekkonen luovutti Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan suurristin presidentti Charles de Gaullelle.

De Gaulle kavahti kunniamerkin ketjujen hakaristikuvioita ja peitteli niitä takkinsa alla. Kun asia huomattiin, hakaristi muutettiin kuusenhavuristiksi ja de Gaullelle lähetettiin uudet ketjut.