Valtakunnansyyttäjä STT:lle: On Päivi Räsäsen kannalta oikeudenmukaista, että poliisi katsoo nauhat ja asia selvitetään kunnolla

Kristillisdemokraatit

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen haluaa lomaltaan oikoa väärinkäsityksiä, joita hänen mukaansa liittyy kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) tv-puheista tekeillä olevaan esitutkintaan.

Toiviaisen mukaan hän määräsi esitutkinnan juuri siksi, että poliisi hankkii ja tutkii kyseiset nauhat, jotta hän syyttäjänä pystyy tekemään oikean ratkaisun. Toiviaisen mukaan poliisin on katsottava nauhat ja selvitettävä asia kunnolla.

–  Se on Räsäsen kannalta oikeudenmukaista, että tässä toimitaan asianmukaisella tavalla, Toiviainen sanoi STT:lle keskiviikkona.

Toiviaisen mukaan kansalainen teki aikanaan rikosilmoituksen Räsäsen puheista Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa ja hän toimitti siitä tutkintamääräyksen poliisiviranomaiselle kuten säännönmukaisesti tulee tehdä.

Poliisi päätti tuolloin, ettei asiassa aloiteta esitutkintaa, koska sen mielestä asiassa ei ollut syytä epäillä Räsästä, Veitolaa, MTV Oy:ta, Moskito Television Oy:ta tai ketään muutakaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai osallisuudesta kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

–  Myöhemmin selvisi, että poliisi oli lopettanut tutkinnan, vaikka ei ollut nähnyt kyseisiä nauhoja, Toiviainen sanoo.

Toiviaisen mukaan hän ei voi tehdä omaa ratkaisuaan pelkkien kuulopuheiden varassa, joten hän määräsi esitutkinnan, jotta poliisi hankkii nauhat ja katsoo ne.

–  Asianmukainen selvitys on tehtävä ennen kuin voin tehdä ratkaisun, että antaako asia aihetta vai ei, ja esitutkinnassa sitä nyt selvitetään.

Toiviaisen mukaan kiihottaminen kansanryhmää vastaan on vakava rikosepäily ja siksi asia on täytynyt ohjata säännönmukaiseen menettelyyn ihan Räsäsen oman edun kannalta.

Räsänen on myös ihmetellyt, miksi valtakunnansyyttäjä teki hänen väitetyistä puheistaan tutkintamääräyksen poliisille tarkastamatta itse tv-ohjelmaa, josta rikosepäilyssä on kyse.

–  Ei syyttäjä voi kuin poikkeuksellisissa tapauksissa lähteä tekemään esitutkintaa itse, Toiviainen vastaa.

Hänen mukaansa on kyse nauhoitetusta ohjelmasta, minkä vuoksi on tärkeää selvittää, mitä Räsänen on sanonut nimenomaan yleisölle näytetyssä ohjelmassa.

Kommentit (4)

 • Lukija21

  Meillä on vainoharhainen valtakunnan syyttäjä. Poliisi keskeyttää tutkinnan (ja ihan aiheesta), valtakunnan syyttäjä haluaa käynnistää esitutkinnan ja kehottaa poliisia jatkamaan tutkimuksia.

  Jos ei ymmärrä erota itse, niin erotetaan. Emme me tämänkaltaisia virkahenkilöitä tarvitse.

 • Lukija24

  Onkohan tämä Toiviaisen menettely hyvän hallintotavan mukaista?

 • Lukija26

  En oikein ymmärrä , että ” ajojahti ” on suunnattu henkilöön ,joka on menestynyt hyvin eduskuntatyössään . Suuria moitteita Ei ole kuulunut . Minusta kääntäisin ”oikeusoppineilta katseet mieluimmin (2018) poliittisiin lakkoihin” ja olivatko ne edes perusteltuja ,koko maan tilanetta ajatellen , menetettyjen kilpailuasemien ja koko maan työllisyystilanne ainakin siitä kärsi ? . Ainakin yrityselämälle ja silloiselle Hallitukselle tekivät kyllä vahinkoa . Olisi hyvä jos niistä saataisiin täydellinen kielto ,kuten meidän kilpailijamaissamme jo on ? Myös vahingot kuka ne korvaa, vahingon kärsineille ?

 • Mustikka

  Täysin nauettavia selityksiä ”valtakunnan syyttäjältä”. Noihin ei usko lumiukkokaan. Toiviaisen titteli pitää muuttaa mielipidesyyttäjäksi, mikä kuvaa paremmin sen toimintaa. Keskisuomalainen antoi jo tämän osuvan tittelin Toiviaiselle pääkirjoituksessaan. Miten kukaan voi olla niin tyhmä, että aiheuttaa tällaisen rulianssin pelkkien kuulopuheiden perusteella eikä tarkasta faktoja. Lisäksi hän julistautuu kaikkien yläpuolella olevaksi tuomariksi kun syyttää ihmistä rikolliseksi ilman oikeuden tuomiota. Meillä on ”valtakunnan syyttäjä”, joka ei TUNNE lakia. Tuollainen on erotettava, jos halutaan uskoa , että Suomi on oikeusvaltio.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen