"Kaivopuistossa elelevä arkkitehtipariskunta, jota ahdistaa, ettei kahvila ole auki 200 metrin päässä" – Tutkija soimaa vihreiden tapaa pohtia sunnuntailisien poistoa

Kokoomus on puhunut poiston puolesta. Sipilän hallitus pakitti suunnitelmasta leikata lakisääteistä lisää.
Politiikka

Työmarkkinoihin perehtynyt historiantutkija Tapio Bergholm pitää taitamattomana tapaa, jolla vihreät nosti esiin ajatuksen lakisääteisten sunnuntailisien poistosta.

Vihreiden puheenjohtajan toimia hoitava Iiris Suomela perusteli ehdotusta sillä, että myös sunnuntaisin olisi kannattavaa pitää kahviloita ja ravintoloita auki. Bergholm sanoo, ettei ehdotuksessa ollut ymmärretty, kuinka moni suomalainen saa sunnuntailisiä.

–  Tulee mieleen (Etelä-Helsingin) Kaivopuistossa elelevä arkkitehtipariskunta, jota ahdistaa, ettei kahvila ole auki 200 metrin päässä, demaritaustainen Bergholm kuvailee STT:lle.

Työaikalaki takaa sunnuntaityöstä tuplapalkan. Eri alojen työehtosopimuksissa korvaus voi olla tätä suurempikin.

Vihreät käsitteli puoluekokouksessaan lakisääteisten sunnuntailisien poistamista käsitellyttä ehdotusta.

Puolue pohti edistävänsä lisien poistoa niin, että työntekijöiden kokonaisansiot eivät laskisi. Asian käytännön toteuttaminen olisi jätetty työmarkkinajärjestöille, joiden olisi pitänyt sopia asiasta yhdessä valtiovallan kanssa kolmikannassa.

Ehdotus jäi lopulta lähtötelineisiin, kun puoluekokous päätti poistaa ehdotuksen vihreiden poliittisesta ohjelmasta.

Bergholmin mukaan ehdotus ehtoineen ei ollut kovin radikaali, mutta hän myös epäilee, ettei kolmikannassa olisi löydetty ratkaisua sen toteuttamiseksi. Hän pohtii, että ehdotuksen toteutuminen olisi voinut tuoda uusia harmeja ammattiliittojen väleihin.

–  Tällaiset lisät ovat joidenkin alojen ansiokehitykselle olennaisia, ja toisille niillä ei ole juuri mitään merkitystä. Jos lisät siirretään yleisiin palkkataulukoihin, yhtäkkiä sairaanhoitajien peruspalkat nousisivat ja muut alat sanoisivat jääneensä palkkakuoppaan.

Lauantaina julkisuuteen noussut ehdotus kirvoitti kipakkaa kritiikkiä vihreiden monilta hallituskumppaneilta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson luonnehti esitystä käsittämättömäksi. SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm arveli, että lisien poisto vaarantaisi työmarkkinoiden toiminnan.

Lämpimämmän vastaanoton ehdotus sai oppositiopuolue kokoomuksessa. Ainakin kansanedustajat Pia Kauma ja Sinuhe Wallinheimo liputtivat lakisääteisyyden poiston puolesta, jos lisiä tasattaisiin muihin palkkoihin.

Vuonna 2016 kokoomuksen eduskuntaryhmä ehdotti lakisääteisen tuplapalkan poistoa.

Juha Sipilän (kesk.) johdolla vuotta aiemmin muodostettu hallitus tavoitteli alkutaipaleellaan sunnuntailisien laskemista 100 prosentista 75 prosenttiin.

Ay-liikkeiden raivokkaan vastustuksen jälkeen hallitus luopui suunnitelmasta ja sen sijaan päätyi leikkaamaan julkisten alojen lomarahoja.