Tutkija: Hallitus kiskaisi jälleen uuden lomarahakanin hatusta
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ilmoitti keskiviikkona, että hallitus vetää pois esityksensä aktiivisesta katumisesta.
Ulkoministeri Timo Soini (ps.) puolestaan kirjoitti jo ennen Stubbin ilmoitusta blogissaan, että hallintarekisteriuudistus ja aktiivinen katuminen eivät toisi parannusta nykytilaan.
Soini suositteli samalla, että huonot uudistukset kannattaa jättää tekemättä.
Politiikan tutkija myöntää, että tällaiset toimet antavat hallituksen toiminnasta varsin tempoilevan kuvan.
– Sellainen vertailukohta, joka tässä tulee mieleen, on tuo lomarahakanin kiskaiseminen hatusta työmarkkinapaketin yhteydessä, sanoo Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä STT:lle.
– Tässä on ollut vähän samaa henkeä: valmistellaan asiaa, josta sitten jo matkan varrella hallituksen sisältäkin tulee ainakin epävirallisia kriittisiä ääniä, ja lopulta luovutaan koko hommasta.
– Tempoiluksihan sitä kai sanotaan ihan suomen kielellä.
Tutkijan mukaan Soinin etupainoisessa ulostulossa voi olla kyse perussuomalaisten tarpeesta nostaa profiiliaan hallituksessa.
– Kyllä se ihan selkeää on: perussuomalaiset kaipaavat tällaista profiilin nostoa, Jokisipilä sanoo.
– Jos ajatellaan kriittistä keskustelua, jota Sebastian Tynkkynen – eikä pelkästään hän – on herätellyt, niin siinähän on ollut kärkenä se, että näkyykö perussuomalaisten politiikka hallituksen tekemisissä lainkaan.
– Kriitikot ovat olleet sitä mieltä, että perussuomalaiset ovat tinkineet liikaa omista arvoistaan, jotta saavat olla mukana hallituksessa. On ihan loogista ja odotettavaa, että Soini omalla toiminnallaan pyrkii tekemään näkyväksi sen, mikä on perussuomalaisten panos, Jokisipilä analysoi.
Tutkija muistuttaa kuitenkin myös, että perussuomalaisten hallitustaival on vielä varsin lyhyt.
– Populistisen kansanliikkeen kääntäminen hallitusvastuuta käyttäväksi yleispuolueeksi ei ihan sormia napsauttamalla tapahdu.