Tuore ilmastoraportti: Ihmiskunnan sukupuuttovaaraa ei oteta vakavasti

Ilmastonmuutos

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmastonmuutoksen kaikkein katastrofaalisimpia mahdollisia seurauksia ei ole tähän mennessä otettu riittävän vakavasti.

Julkaisussa varoitetaan, että ilmastonmuutosta koskevissa tutkimuksissa on liian usein sivuutettu se, että lämpötilan nousu esimerkiksi kolmella asteella voisi johtaa jopa ihmiskunnan sukupuuttoon.

Raportista uutisoi BBC.

Marraskuussa 2016 voimaan astuneen Pariisin ilmastosopimuksen tavoite on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan. 

Valtaosa tutkimuksesta onkin keskittynyt selvittämään, minkälaisiin seurauksiin valtioiden tulee varautua Pariisin sopimuksen puitteissa.

Tuoreessa raportissa todetaan, että tutkijat ovat paneutuneet vähemmän siihen, mitä sopimuksen epäonnistumisesta voi seurata.

Ilmastonmuutoksen pahimpia skenaarioita tutkineen ryhmän johtaja Luke Kemp Cambridgen yliopistosta sanoo BBC:lle, ettei nykyinen tarkastelu ole riittävää.

– Minusta on järkevää riskienhallintaa ottaa huomioon myös pahimmat mahdolliset skenaariot. Teemme niin minkä tahansa muunkin asian kohdalla. Niin pitäisi toimia myös nyt, kun on kyse planeetan ja eläinlajien kohtalosta.

Tuoreen raportin mukaan huomiota tulee kiinnittää myös ilmaston lämpenemisen heijastusvaikutuksiin, kuten ruoka- ja finanssikriiseihin sekä konflikteihin ja tautien leviämiseen.

Lisäksi tutkijat haastavat tiedeyhteisöä paneutumaan esimerkiksi sellaisiin yllättäviin riskeihin, kuten metaanipäästöjen vapautumiseen sulavan ikiroudan alta.

Varautuminen kaikkein pahimpaan on tutkijaryhmän mukaan välttämätöntä, vaikka se voi pelottaa ihmisiä.

– Näiden synkkien skenaarioiden ymmärtäminen voisi vaikuttaa merkittävästi sekä poliittiseen että yhteiskunnalliseen ajatteluun, Kemp uskoo.

Tutkija vertaa nykytilannetta yhteiskunnalliseen liikehdintään, joka sai alkunsa ydintalven pelosta.