Tunnettu tietokirjailija sivaltaa: Kulttuurisen omimisen välttäminen vain kasvattaa eri ryhmien välisiä jännitteitä – "Se on eräänlaista käänteistä rasismia"

Kulttuurinen omiminen

Tunnettu avaruustieteilijä ja tietokirjailija Esko Valtaoja arvostelee Seura-lehden kolumnissaan kulttuurisesta omimisesta noussutta keskustelua käänteisestä rasismista.

Kulttuurinen omiminen sekä rasistit-kolonialistiset rakenteet ovat olleet viime aikoina laajasti julkisessa keskustelussa muun muassa Helsingin yliopisto-opiskelijoiden Afrikan tähti -teeman tai laulaja Chisun lettien vuoksi.

Valtaojan mukaan keskusteluissa sorrutaan usein ”elitistiseen pelleilyyn tai vainoharhaiseen syyttelyyn”, jotka eivät ratkaise todellisia ongelmia.

– Riisto- ja rotuongelmatkin ovat jossain aivan muualla kuin Afrikan tähdessä tai Peppi Pitkätossun neekerikuningas-isässä, Valtaoja sivaltaa.

Valtaojan mukaan loukkaamisen pelko ja kulttuurisen omimisen välttäminen vain kasvattavat eri ryhmien välisiä jännitteitä. Ne myös lisäävät juuri sitä toiseutta, mistä pitäisi päästä eroon.

– Se on eräänlaista käänteistä rasismia, joka korostaa yhä uudelleen kuinka ”nuo” eivät kuulu ”meihin”. Meidän kuplassa ei sovi käyttää tuollaisia lettejä kuin noiden kuplassa. Minä en tämän värisenä voi ikinä kuulua tuohon kuplaan.

Valtaojan mukaan koko ihmiskunnan yhteisen, kaikkia arvostavan ja kaikkia kannustavan kulttuurin luominen on mahdotonta, jos jokaisella on omat koskemattomat reviirinsä.

– Pilkkaaminen ja halveksunta on tietysti aivan eri juttu, samoin kuin muukin asenteita vääristävä toiminta. Niiden suhteen kannattaakin olla ihan wokena. Järjen käyttöä sopii kuitenkin harrastaa niin herneiden nenään vetäjienkin kuin herneidenkin parissa.