Trump sanoo kieltävänsä TikTok-sovelluksen Yhdysvalloissa – aikoo toimia asiassa heti lauantaina

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo kieltävänsä kiinalaisen sosiaalisen median TikTok-sovelluksen Yhdysvalloissa. Trump ilmoitti asiasta toimittajille perjantaina illalla paikallista aikaa.

Nopeasti suosiotaan nuorison parissa kasvattanut videosovellus on herättänyt Yhdysvalloissa huolta siitä, että Kiinan valtion tiedusteluelimet käyttäisivät sitä vakoiluun.

Yhdysvaltalaismedia spekuloi aiemmin perjantaina, että Trump vaatisi sovelluksen irrottamista Yhdysvalloissa sen kiinalaisesta emoyhtiöstä eli sen pakkomyyntiä, mutta Trump ilmoittikin täyskiellosta.

Toimittajille Air Force One -lentokoneessa puhunut Trump sanoi ryhtyvänsä asiassa toimiin jo heti lauantaina.

TikTok-videosovelluksella on arviolta noin miljardi käyttäjää maailmanlaajuisesti.

TikTok kieltäytyi aiemmin kommentoimasta mahdollista pakkomyyntiä Yhdysvalloissa muutoin kuin toteamalla, että se on varma pitkäaikaisesta menestyksestään.

Yritys ilmoitti aiemmin tällä viikolla sitoutuvansa korkeaan läpinäkyvyyteen ja sallivansa muun muassa algoritmien tarkistamisen käyttäjien ja viranomaisten vakuuttamiseksi.

–  Me emme ole poliittisia, emme hyväksy poliittista mainontaa eikä meillä ole mitään agendaa — ainoa tavoitteemme on pysyä elinvoimaisena ja dynaamisena foorumina, josta kaikki voivat nauttia, TikTokin toimitusjohtaja Kevin Mayer kommentoi.

–  TikTokista on tullut viimeisin kohde, mutta me emme ole vihollinen.