Tiesitkö, että takassa voi kokkailla paljon muutakin kuin käristemakkaraa – helpot asiantuntijavinkit löydät täältä
Takkaa lämmitetään talvella päivittäin sadoissatuhansissa kodeissa, mutta takan käyttömahdollisuuksia ruuanvalmistuksessa ei kuitenkaan juuri hyödynnetä.
Monille ihmisille ruoanlaitto takassa tarkoittaa yhä edelleen vain makkaran paistamista, vaikka lämpöä varaavassa takassa ruokaa voi kuitenkin valmistaa monin tavoin.
Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtajan Heli Hjälmin lämpöä varaava takka on erittäin monipuolinen apu ruuanlaitossa, kun käyttää hyväkseen takkalämmön eri vaiheet.
– Kokkaus onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Vain mielikuvitus on rajana, ja takan lämmössä voi hauduttaa, kypsentää ja paistaa kaikenlaisia ruokia, hän muistuttaa.
Takkakokkaamisen tunnettuuden lisäämiseksi Martat ja tulisijavalmistaja Tulikivi ovat julkaisseet ”Viikon takkaruokaseptit” -videosarjan ja -opasvihkon, joissa kotitalousasiantuntija valmistaa varaavassa takassa helppoja ateriakokonaisuuksia koko viikolle.
– Halusimme esitellä monipuolisia vaihtoehtoja helpoiksi arkiruoiksi erityisesti perheille. Resepteissä on hyödynnetty paljon kotivaratuotteita kuten säilykkeitä, hedelmiä, hiutaleita ja rouheita, jotka säilyvät huoneenlämmössä ja joita käytetään muutenkin koko ajan. Jos kotona ei ole takkaa, ruuat voidaan valmistaa myös sähkö-, kaasu- tai leivinuunissa sekä grillissä, Heli Hjälm sanoo.
Sähköllä kotiaan lämmittävä kiittää takkakokkaajaa kahteen kertaan: Lämpöä varaavan takan lämmittäminen vähentää sähkön tarvetta merkittävästi. Kun myös ruoka valmistetaan takassa, ei ole enää tarvetta käyttää ylimääräistä sähköä lieden tai uunin lämmitykseen.
– Talviaikaan takkaa lämmitetään monessa kodissa joka tapauksessa päivittäin. Kun takkaan varautuneen lämmön hyödyntää vielä ruoan valmistuksessa, takan ekologisuus pääsee oikeuksiinsa, Hjälm sanoo.
Hjälm sanoo, että kilowattituntien ja eurojen säästämisen lisäksi takkaruuanlaitto kasvattaa myös henkistä hyvää, Marttojen termein ”mielen kotivaraa”.
– Mielen kotivaraa voi kerryttää itselleen mieluisilla asioilla ja tutuilla arjen rutiineilla kuten kokkaamalla yhdessä. Tutkimuskin vahvistaa, että elävän tulen äärellä verenpaine ja stressi voivat laskea. Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista.
Viikon takkaruokaseptit -videosarjan videoita ja ruokaohjeita pääset katsomaan Marttojen YouTube-kanavalta täältä.