Suomessa todettu 803 uutta koronatartuntaa – tartuntoja yhteensä yli 73  500

Fimeaan tullut kaikkiaan reilut 1 100 koronarokotteiden haittavaikutusilmoitusta
Koronatartunnat

Suomessa raportoitiin keskiviikkona 803 uudesta koronavirustartunnasta. Koronavirukseen liittyviä uusia kuolemia on tapahtunut kaksi, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) keskiviikkona.

Kuolonuhrien määrä on nyt yhteensä 811. Sairaalahoidossa oli lähes 300 koronapotilasta, joista yli 60 sai tehohoitoa.

Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on THL:n mukaan saanut Suomessa nyt lähes 760  000 ihmistä. Rokotteen toisen annoksen on saanut lähes 87  700 ihmistä.

Ensimmäisen koronarokotteen annoksen on saanut nyt Suomen väestöstä 13 prosenttia. Toisen rokoteannoksen saaneita on 2 prosenttia suomalaisista.

Yhteensä koronatartuntoja on koko pandemian aikana todettu Suomessa nyt yli 73  500.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on tullut kaikkiaan yli 1  100 koronarokotteiden haittavaikutusilmoitusta, joista vakavia on ollut 415.

Tähän mennessä Fimeassa on käsitelty yli 40 koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta, joissa potilaan kerrotaan menehtyneen. Kaksi potilasta oli saanut Modernan, kaksi Astra Zenecan ja muut Pfizerin ja Biontechin rokotteen.

Suurin osa menehtyneistä on ollut yli 80-vuotiaita. Heillä kaikilla on ollut pitkälle edenneitä perussairauksia.

–  Selkeätä syy-yhteyttä ei voi sanoa monessakaan. Ajallinen yhteys on kaikissa toki. Rokote on saatu ensiksi, ja sen jälkeen on tullut menehtyminen, sanoo ylilääkäri Maija Kaukonen Fimeasta.

Yli 80-vuotiailla perus- ja välitön kuolinsyy on Kaukosen mukaan ehkä ollut heidän varsinaiset sairautensa.

–  Rokotteiden myötävaikuttavaa roolia ei kuitenkaan voi sulkea pois, hän sanoo.

Kaukonen huomauttaa myös, että yli 80-vuotiaiden kuolleisuus koronavirusinfektioon on 30 prosenttia eli kymmenestä kolme kuolee infektion saatuaan.

–  Näillä ihmisillä rokottaminen on ollut hyvin hyödyllistä. Meillä on raportoitu muutamia tapauksia, joissa rokotteen myötävaikuttavaa roolia ei voida poissulkea, hän sanoo.