Taiwan-kiista kuumenee – Kiina varoittaa Yhdysvaltoja: "Olisi tuhoisia seurauksia"

Taiwan

Kiina pitää Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin mahdollista vierailua Taiwanissa vakavana provokaationa.

Pelosi on parhaillaan kiertomatkalla Aasissa. Vaikka puhemiehen virallisessa matkasuunnitelmassa ei ole mainintaa Taiwanista, mediatietojen mukaan Pelosi harkitsee vakavasti pysähtymistä saarella.

Yhdysvaltain asevoimien lentokoneella matkustavan Pelosin aikeet ovat saaneet Kiinan tuohtumaan, sillä Peking katsoo Taiwanin kuuluvan alueeseensa.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Hua Chunying varoitti tiistaina ”tuhoisista seurauksista Taiwanin alueella”, mikäli Yhdysvallat tekee kiistassa virhearvion.

Hua korosti uutistoimisto Bloombergin mukaan, että Yhdysvallat ja Taiwan pyrkivät yhteistyöllään lisäämään jännitteitä, kun Kiina puolestaan toimii ainoastaan itsepuolustuksellisesti.

Hua sanoi, että Pekingin on vaikea keksiä mitään ”häikäilemättömämpää ja provokatiivisempaa” tekoa kuin Pelosin visiittiä Taiwanissa.

Lisäksi ulkoministeriön edustaja syytti Yhdysvaltoja Taiwanin separatististen toimijoiden tukemisesta.

Huan mukaan tätä taustaa vasten mitkä tahansa Kiinan vastatoimet ovat oikeutettuja.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vakuutti viime torstaina Kiinan presidentti Xi Jinpingille, ettei Washingtonin suhtautuminen Taiwanin asemaan ole muuttunut.

Bidenin hallinnolle Pelosin suunnitelma on jokseenkin kiusallinen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby on kuitenkin todennut, että puhemiehellä on oikeus mennä minne hän haluaa.

Huan mukaan Pelosin visiitti on provokatiivinen, vaikka se olisikin statukseltaan epävirallinen.

Hän muistutti, että yhden Kiinan periaate, jonka mukaan on olemassa vain yksi Kiinan valtio, on kansainvälisesti tunnustettu tosiasia. Hua kuitenkin syytti Yhdysvaltoja pyrkimyksistä sumentaa periaatetta.

Huan mukaan Yhdysvalloissa on hegemonista ajattelutapaa edustavia toimijoita, joiden mielestä Yhdysvallat voi tehdä mitä vaan, mutta muut eivät.

Tiukkana Kiina-kriitikkona tunnettu puhemies Pelosi on Yhdysvaltain valtahierarkiassa toisena presidentti Bidenin jälkeen.

Hänen mahdollisen Taiwanin-vierailunsa on arvioitu heikentävän jo ennestään huonoja suurvaltojen välejä.

Reutersin tietojen mukaan Kiina lennätti hävittäjiään ja siirteli sota-aluksiaan uhkaavasti Taiwaninsalmella jo maanantaina ja tiistaina.

Taiwanilaisten lehtitietojen mukaan Kiina on lisäksi vaikeuttanut taiwanilaisten elintarvikeyritysten vientiä.