Suomenmaan kysely: Valtaosa keskustan puoluevaltuutetuista passittaisi puolueen oppositioon

Osa valtuutetuista pelkää, että sinipunahallitus tarkoittaisi keskustalaisesta näkökulmasta kurjaa aikaa
Keskusta

Rökäletappion eduskuntavaaleissa kärsineen keskustan paikka on oppositiossa, arvioi yli 75 prosenttia Suomenmaan kyselyyn vastanneista puoluevaltuutetuista.

Lauantaina Riihimäelle kokoontuvat valtuutetut uskovat, että keskustan kannattaa koota rivejään ilman hallitusvastuun raskasta taakkaa.

Väki on raastavan vaalikauden jäljiltä sen verran vereslihalla, että vain vajaa seitsemän prosenttia vastanneista lähtisi hallitustunnusteluja vetävän Antti Rinteen (sdp.) kelkkaan.

Muhoslainen Katri Hyvärinen uskoo kestävään oppositiopolitiikkaan, joka haastaa hallituspuolueita haukkumisen sijaan

– Keskustan ei missään nimessä tule lähteä hallitukseen, koska luottamusta ei ole. Oppositiossa on hyvä tehdä uusi strategia, jolla edetään uusia eduskuntavaaleja kohti, Lapuan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Juha-Matti Näkki puolestaan opastaa.

Ville-Veikko Rantamaula Helsingistä ruoskii keskustaa raskaista virheistä työelämäasioissa.

– Vaikka työllisyysaste nousi, ei keskustalainen politiikka olisi saanut lisätä epävarmuutta esimerkiksi köyhien tai vähäosaisten keskuudessa. Keskustan politiikan pitää kantaa niitä, joiden jalat eivät kanna.

Silja Silvastin mukaan vaalitappiota ei voi vierittää puheenjohtaja Juha Sipilän syyksi, sillä alkiolaisen politiikan periaatteet pääsivät unohtumaan muiltakin.

Silvastista vain nöyrä itsetutkiskelu voi nostaa keskustan jaloilleen. Vihtiläinen näkee, että sosiaalinen oikeudenmukaisuus, kestävä kehitys ja ylisukupolvisuus tarvitsevat kunnianpalautuksen.

Osa valtuutetuista pelkää, että sinipunahallituksen syntyminen tarkoittaisi keskustalaisesta näkökulmasta kurjaa aikaa.

Osa puoluevaltuutetuista kuitenkin pelkää, että SDP:n ja kokoomuksen varaan rakentuvasta sinipunahallituksesta koituisi kohtalokkaita seurauksia.

– Jos keskusta jättäytyy automaattisesti oppositioon, sinipunapohja voi aiheuttaa neljässä vuodessa aika paljon tuhoja. Keskustaa äänesti näissäkin vaaleissa 423 920 ihmistä. Heille välittyisi erikoinen viesti, jos keskusta ei edes yrittäisi vaikuttaa asioihin, parahtaa turkulainen Antti Grönlund.

Heli Viiri puolestaan varoittaa, ettei hallitukseen pidä mennä ”tukemaan demarien vastuutonta velkaantumispolitiikkaa”.

Joissakin vastauksissa kuitenkin jätetään ovi rakoselleen hallitukseen menolle.

– Jos hallitusneuvotteluissa jumitetaan kesään asti, keskustan pitää olla vastuullinen ja valmis myös hallitusyhteistyöhön, sanoo Sinikka Ekonen Mäntsälästä.

Myös Heli Hänninen Mikkelistä näkee, että keskustalle tärkeitä asioita voi ajaa parhaiten hallituksessa. Jos hallitusneuvottelut pitkittyvät, puolue voisi Hännisen mielestä lähteä keskustalaista arvopohjaa kunnioittavaan hallitukseen.

Oululaisesta Sirpa Tikkalasta hallitusvastuuseen ryhtyminen olisi varteenotettava vaihtoehto, jos keskusta saisi merkittäviä ministerisalkkuja.

– Keskusta ei ole koskaan pelännyt vastuullisia tehtäviä eikä ole syytä nytkään pelätä. Tärkeintä on tehdä alkavalla vaalikaudella aidosti keskustalaista politiikkaa, Tikkala kaavailee.

Hallitukseen pyrkimistä kannattavan posiolaisen Olavi Lehtiniemen mukaan vaalikauden loppumetreillä hyytyneen maakunta- ja sote-uudistuksen parhaimpia osia ei saisi heittää hukkaan.

Myös Ari Mehtälä korostaa, että hallituksessa on parempi vaikuttaa maan suuntaan.

– Voisi vaikka yrittää helpottaa pienituloisten elämää eikä vain puhua siitä, ylivieskalainen linjaa.

Puoluevaltuutettujen suosikki puheenjohtaja Juha Sipilän seuraajaksi olisi ollut Annika Saarikko.

Saarikko kuitenkin ilmoitti kesken kyselyn, ettei hän pyri puheenjohtajaksi syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa elämäntilanteensa vuoksi.

Toiseksi eniten kannatusta Sipilän manttelinperijäksi on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosella.

Myös Hannakaisa Heikkinen, Katri Kulmuni ja Antti Kurvinen saivat puoluevaltuutetuilta mainintoja.

Suomenmaan kyselyyn vastasi kaikkiaan 74 puoluevaltuutettua.