STM: Suojelutyön määrä ei riitä potilasturvallisuuden varmistamiseen

Ministeriön mukaan suojelutyötilanne on vaikein Varsinais-Suomen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä
Kotimaa

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikön Satu Koskelan mukaan hoitajalakon aikana toteutuneen suojelutyön – eli potilaiden hengen sekä terveyden kannalta välttämättömän hoidon – määrä ei ole ollut riittävä potilasturvallisuuden varmistamiseen.

Koskelan mukaan tilanne vaihtelee sairaanhoitopiireittäin. Vaikein tilanne on Koskelan mukaan Varsinais-Suomen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kertoi tiistaina, että Töölön sairaalan päivystysleikkaukset ovat pahoin ruuhkautuneet hoitajalakon vuoksi. Sairaanhoitopiirin mukaan tällä hetkellä noin 70 potilasta odottaa päivystykselliseen leikkaukseen pääsyä.

Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa suojelutyöstä on Koskelan mukaan saatu sovittua kohtuullisen hyvin, mutta ongelmana on ollut se, että kaikki sovittu suojelutyö ei toteudu.

–  Kun suojelutyöhön sovittua henkilöstöä tavoitellaan, he eivät joko vastaa tai kieltäytyvät saapumasta paikalle, Koskela sanoi STM:n tiedotustilaisuudessa.

Paras tilanne lakon piirissä olevista kuudesta sairaanhoitopiiristä on Pirkanmaalla, missä suojelutyöstä on saatu sovituksi esitetyllä tavalla ja se on myös toteutunut.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) mukaan terveydenhoitoon on hoitajalakon myötä syntymässä vaikea tilanne, kun syöpäleikkausten kaltaiset puolikiireelliset tapaukset ovat lakosta johtuvien lykkääntymisten myötä muuttuneet kiireellisiksi. Tuloksena on Lindénin mukaan hoitamattomien potilaiden suma.

–  Tilanne on rakenteellisesti vaarallinen potilaiden terveysturvallisuuden kannalta, Lindén sanoi.