Sotekonkari Tapani Tölli kiittää uudistusta: ei keskittämistä vaan jalkauttamista

Aluevaalit

Soteuudistuksen idea ei ole keskittäminen vaan palveluiden jalkauttaminen perustasolle, keskustakonkari Tapani Tölli painottaa.

Tölli puhui etäyhteydellä keskustan aluevaalistartissa lauantaina. Eduskunnassa vuosina 2003–2019 istuneen Töllin oma tausta sosiaali- ja terveyspalveluken uudistuksessa ulottuu hänen omien sanojensa mukaan noin viidentoista vuoden taakse. Hän on käsitellyt sotea niin sosiaali- ja terveys- kuin perustuslakivaliokunnassakin.

Hallinto- ja kuntaministerinä vuosina 2010–2011 vaikuttanut Tölli näkee, että vaikka uudistusta tehtiin melkein 20 vuotta, se meni jokaisella yrittämällä eteenpäin.

– Esimerkiksi 2015 totesin, että jos sote kaatui johonkin, se kaatui eteenpäin. Kaikesta on saatu rakennusaineita, nyt on toteuttamisen aika.

Tölli oli jo ajatellut, ettei enää lähde missään vaaleissa ehdolle, mutta nyt hän innostui aiheen takia, jossa on niin paljon ollut mukana.

– Nyt rakennetaan uutta, ei paikata vanhaa. Tässä rakentamisessa haluan olla mukana. On tärkeää se, miten järjestelmä saadaan kivijalalle, että se toimii.

Kuntatuntija Tölli muistuttaa, että uusi hyvinvointialuesote ei ole kuntapohjainen, vaan edustajat valitaan suorilla vaaleilla.

– Alueet ilman muuta keskustelevat kuntien kanssa, on tärkeää, että yhteys toimii. Nyt kunnat voivat keskittyä enemmän perustehtävään eli elinvoimaan. Moni kunta on katsonut taloustilannetta, miten rahat saadaan riittämään erikoissairaanhoitolaskuun. Nyt tämä helpottaa.

– Tässä ei lähdetä keskittämään. Koko idea on palveluiden jalkauttaminen perustasolle. Niitä ei viedä pois, monella ne päin vastoin paranevat. Erikoissairaanhoidossakin voi jalkauttaa paljon, Tölli arvioi.

Erityisesti Tölli korostaa mielenterveyspalveluita.

– On kuntienkin kannalta myönteinen asia, että tarvitsija pääsee heti palveluiden piiriin. Hyvinvointialueilla strategia on rakennettava niin, että palvelut toimivat. Yksittäisen valtuutetun rooli ei ole turvata oman alueen asemaa, mutta ohjelma on rakennettava niin, että palvelut jalkautetaan.