SK: Tulos tai Halla-aho ulos – Perussuomalaisten puheenjohtaja: ”Jos paikkalukumme ei nouse nykyisestä seitsemästätoista, en koe onnistuneeni”

Perussuomalaiset

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on valmis eroamaan, jos puolue kärsii tappion huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Halla-aholle itselleen kelpaa työnäytteeksi vain vaalivoitto.

– Jos paikkalukumme ei nouse nykyisestä seitsemästätoista, en koe onnistuneeni. Toivottavasti puoluekokous tekee sitten johtopäätöksensä, Halla-aho sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa.

Halla-ahon ja muun puoluejohdon kausi päättyy puoluekokoukseen, joka valitsee uuden puoluejohdon.

Halla-aho muokkaa Suomen Kuvalehden mukaan perussuomalaisia populisteista kansallismieliseksi liikkeeksi, jonka pitää pitkällä tähtäyksellä tehdä itsensä tarpeettomaksi.

Se voi tapahtua vasta silloin, kun perussuomalaisten tavoitteilla on yleinen hyväksyntä.

Lehti kysyy Halla-aholta myös sitä, että jos puolueen tavoitteet toteutuvat, niin mihin perussuomalaisia sitten tarvittaisiin.

– Toivottavasti ei mihinkään. Tähän on turha vastata, koska kukaan ei usko, jos poliitikko sanoo, että hän haluaa tehdä itsensä tarpeettomaksi, puoluejohtaja vastaa.

Halla-aho myöntää, että perussuomalaiset on muuttunut huimasti Timo Soinin luomuksesta.

– Perussuomalaiset oli 2011 ja 2015 yleinen kanava protesteille. Kun puolue näyttäytyy protestikanavana, sitä äänestetään hyvin erilaisilla perusteilla, joista osa on keskenään ristiriitaisia, hän sanoo.

Suomen Kuvalehden haastattelusta käy ilmi, että maaseudun puolueen perinteet on siivottu nykyisistä perussuomalaisista pois.

Tilalle ovat tulleet avoin muukalaisvastaisuus ja laitaoikeistolaiset sävyt, jotka ovat kaukana Soinin ja hänen oppi-isänsä Veikko Vennamon vähäosaisia koskettaneista puheista.

– Painotamme ydinlinjauksiamme, jotka erottuvat muista puolueista. Ne ovat tietysti kansallismielinen ajattelu, maahanmuutto-, työllisyys- ja ilmastopolitiikka. Lähestymme niitä kansallinen näkökulma edellä.