Sipilälle puhtaat paperit oikeusasiamieheltä

”Ei ole minkäänlaista aihetta epäillä, että pääministeri olisi pyrkinyt toimimaan puolueellisesti”
Politiikka

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ollut jäävi Terrafame-asiassa, eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen linjaa tuoreessa päätöksessään.

– Asiassa ei ole ilmennyt minkäänlaista aihetta epäillä, että pääministeri Sipilä olisi pyrkinyt toimimaan pääomitusasiassa jollakin tavalla puolueellisesti Katera Steel Oy:n eduksi, oikeusasiamiehen tiedotteessa  todetaan. 

Oikeusasiamies korostaa, että pelkästään pääministerin mahdollisesta esteellisyydestä syntyvä julkinen keskustelu ja kohu ei voi olla esteellisyyden perusteena.

– Esteellisyys on oikeudellinen kysymys ja esteellisyys voi syntyä vain hallintolain esteellisyyssäännösten kannalta relevanteilla oikeudellisilla perusteilla.

Pääministerin sukulaiset omistavat Katera Steel -yhtiötä, joka sai tilauksen kaivosyhtiö Terrafamelta. Oikeusasiamies selvitti sitä, tekikö tämä Sipilästä esteellisen, kun hallitus päätti Terrafamen lisärahoittamisesta.

Oikeusasiamiehellä on ollut käsittelyssä asiasta yhteensä 22 kantelua. Myös Sipilä itse pyysi oikeuskansleria selvittämään asiaa.

Koska ensimmäinen kantelu oli saapunut oikeusasiamiehelle, tämä tutki tapauksen.

Pääministeri Sipilä on selvittänyt oikeusasiamiehelle erityisesti sitä, milloin hän tiesi konepajayhtiö Katera Steelin ja Terrafamen välisestä urakkasopimuksesta.

Katera Steelin pääomistajat ovat Sipilän serkkuja ja enoja. Myös Sipilän lapset ovat omistaneet sijoitusyhtiön kautta viisi prosenttia Katera Steelistä, mutta Sipilä kertoi alkuvuodesta heidän myyneen omistuksensa pois. 

Terrafame sai loppuvuodesta hallitukselta luvan jatkaa rahoitusneuvotteluita vuodenvaihteen yli.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti myös, että Terrafame Groupin lisäpääomitukseen varataan 100 miljoonaa euroa.

Katera Steelin saaman tilauksen arvo oli puoli miljoonaa euroa.