Sipilä: Keskusta on valmis pääomittamaan Malminjalostus Oy:tä sadoilla miljoonilla ja luomaan sen ympärille akkuteollisuusklusterin – "Olemme tässä asiassa kehitysmaa"

Suomen pitää hyödyntää buumi nyt kunnolla, pääministeri korostaa
Puoluekokous

Keskustan mielestä valtion kannattaa pääomittaa merkittävästi Malminjalostus Oy:tä ja hakea sen ympärille kunnollista akkuteollisuusklusteria, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo.

– Maaperästämme louhitut metallit ja mineraalit lähtevät raakamalmina, jalostamatta, meiltä maailmalle. Olemme tässä asiassa kehitysmaa. Keskusta haluaa, että tämä muuttuu, Sipilä sanoi puoluekokousväelle avajaisjuhlassa Sotkamossa.

– Luonnonvarojen kestävä käytön, hallinnan ja jatkojalostuksen pitää olla jatkossa enemmän kotimaisissa käsissä, hän linjasi.

Suomessa on kaikki keskeiset akkuteollisuuden tarvitsemat metallit ja jatkojalostusosaaminen, hän totesi.

–  Tuohon haasteeseen vastaa nyt uusi valtionyhtiö Malminjalostus Oy, joka omistaa jo Terrafamen kaivosyhtiön. Keskusta on valmis pääomittamaan tuota yhtiötä merkittävästi myös ensi vaalikaudella. Tässäkin tapauksessa suuri kriisi tulee olemaankin jonkin suuremman alku.

– Tämä on aluepolitiikkaa, joka toimii tässä ajassakin.

Malminjalostus Oy:n pääomittamisessa puhutaan sadoista miljoonista, Sipilä täsmensi toimittajille.

– Tässä teollisuudenalassa puhutaan todella isosta pääomantarpeesta.

– Buumi, mikä maailmalla on lähdössä käyntiin, pitää Suomen hyödyntää nyt kunnolla.

Sipilän mukaan keskusta on puolueena valmis Malminjalostus Oy:n merkittävään pääomittamiseen ensi vaalikaudella, eikä asiasta ole keskusteltu muiden puolueiden kanssa.

– Mahdollisuus on tälläkin vaalikaudella, perusta on olemassa, mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa vielä sellaista tarvetta, Sipilä totesi.

Akkuteollisuus kasvaa kun liikenne sähköistyy, ja autot, junat, veneet, mopot ja jopa lentokoneet kulkevat jatkossa sähköllä, pääministeri huomauttaa.