Sergei Lavrov: Putin pitää huolta Venäjän taloudesta

Venäjä ei enää koskaan luota petolliseen länteen, ulkoministeri Sergei Lavrov tilittää.
Ukrainan sota

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että maa selättää länsimaiden asettamista sanktioista johtuvat taloudelliset ongelmat.

Lavrovin mukaan asia on presidentti Vladimir Putinin hoidossa.

– Meillä ei ole sellaisia harhaluuloja, että länsi voisi olla luotettava kumppani, Lavrov totesi lehdistötilaisuudessa neuvoteltuaan Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban kanssa Turkin Antalyassa.

BBC:n mukaan Lavrov lisäsi, että länsi on aina valmis pettämään kenet tahansa – ja jopa omat arvonsa.

Lavrov alleviivasi medialle, että Venäjä tekee kaikkensa, jotta sen ei enää koskaan tarvitsisi tukeutua länteen millään elämän osa-alueella.

Lavrovin puheet noudattelivat muutenkin tutuksi tullutta venäläistä sotapropagandaa.

Ulkoministeri sanoi, että jo vuosien ajan länsi yritti muokata Ukrainasta Venäjä-vastaista maata. Hänen mukaansa Yhdysvallat on esimerkiksi valmistellut biologisten aseiden tuotantoa Ukrainassa. Yhdysvallat on tyrmännyt väitteen järjettömänä.

Mariupolissa tuhotun lastensairaalan Lavrov väitti olleen radikaalien nationalistien tukikohta. Ulkoministeri sanoi, ettei sairaalassa ollut pommitushetkellä potilaita.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kuitenkin syyttänyt Venäjää sotarikoksesta ja kansanmurhasta.

Lavrov kuittasi kritiikin sanomalla, ettei kyseessä ole ensimmäinen kerta, kun Venäjän armeijan väitetään syyllistyneen hirmutekoihin.

Lavrov kutsui kansainvälistä tuomiota ”säälittäväksi parkumiseksi”.

Ulkoministerin mukaan yleistä mielipidettä manipuloidaan muutenkin Venäjä-vastaiseksi kaikkialla maailmassa. Länsimaisen median tapaa raportoida Ukrainasta Lavrov pitää ”erittäin tunteellisena”.

Lavrovin mukaan Venäjän ”erikoisoperaatio” Ukrainassa etenee suunnitelmien mukaisesti. Venäjä ei ole halunnut kutsua hyökkäystään sodaksi.

Ulkoministeri totesi, että länsi toimii vaarallisesti, kun se aseistaa Ukrainaa. Hän kuitenkin kielsi, että Venäjä suunnittelisi toimiensa laajentamista uusiin maihin.

Lavrovin ja Kuleban torstaisissa neuvotteluissa ei saavutettu läpimurtoa.

Kuleba kuitenkin kertoi kaksikon keskustelleen tulitauosta sekä mahdollisesta humanitaarisen käytävänä luomisesta ulos Venäjän piirittämästä Mariupolin kaupungista.

Kuleba kuvaili neuvotteluja kaiken kaikkiaan vaikeiksi. Hän sanoi olevansa silti valmis tapaamaan Lavrovin uudestaan, jos se tarjoaa mahdollisuuden käydä olennaista keskustelua ja etsiä ratkaisuja.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoo olevansa valmis uusiin neuvotteluihin, jos ne tarjoavat mahdollisuuden oikeiden ratkaisujen löytämiseen. LEHTIKUVA / AFP / STRINGER