Saarikko kulttuurileikkausjupakasta: Olen yrittänyt ymmärtää, mitä pääministeri haluaa

Kulttuurileikkaukset

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo hakevansa ratkaisua siihen, miten kiistanalaiset kulttuurirahojen leikkaukset hallituksessa perutaan.

Saarikko kertoi eduskunnassa toimittajille yrittäneensä ymmärtää, mitä pääministeri Sanna Marin (sd.) asiassa haluaa.

– Sitten teen esityksiä, koska yleensähän nämä kaikki sotkut pitää myös siivota ja ongelmat ratkoa.

Saarikko sanoi tienneensä pidempään, että Veikkauksen tilanteesta tulee poliittisesti vaikea.

– Ei tämä tavallaan yllätä minua.

Keskustajohtaja myönsi, että viime päivien tapahtumista ei voi jakaa tyylipisteitä.

– Se, onko päätösten peruminen tai uudelleenkäsittely mielekästä, no ei välttämättä, mutta pääministerin kannan pohjalta tietenkin valtiovarainministeri on aina velvoitettu etsimään hallitukselle ratkaisuja. Koska tästäkin pitää päästä eteenpäin, Saarikko totesi.

Saarikon mukaan pöytään palaa nyt pohdinta siitä, millä tavoin veikkausvoittovaroihin syntynyttä aukkoa halutaan ensi vuoden ja tulevan vuoden osalta kuroa umpeen.

– Pääministeri on tuonut minulle esiin huolen, jonka vasemmistoliitto osaltaan julkisti jo viime viikolla kohdistuen Veikkauksen edunsaajista kulttuuritoimijoihin..

Valtiovarainministeri sanoi pitävänsä itse tärkeänä koko laajaa suomalaista edunsaajajoukkoa: kansalaisyhteiskuntaa, lapsia ja nuoria liikuttavia urheilujärjestöjä, tiedettä ja sotejärjestöjä.

– Katsotaan tätä sitten kokonaisuutena.

Saarikko sanoi, että hänellä on velvollisuus esittää vaihtoehtoja, miten asia ratkotaan. Vaihtoehtoja ei ole kuitenkaan loputtomasti. Edessä on hänen mukaansa myös useampien vuosien ongelma, kun peliyhtiön tuloutuksesta niin merkittävä osa vähenee siksi, että poliitikot ovat yhdessä sopineet pelihaittojen torjumisesta.

– Ja siksi Suomessa pelataan vähemmän, eli tuloja kertyy vähemmän eli edunsaajat saavat jatkossa vähemmän rahaa. Ja nyt kysymys on siitä, kuinka ison osan valtio ottaa tuosta syntyneestä aukosta umpeen kurottavaksi valtion budjetista.

Saarikko sanoi tarkastelevansa ratkaisuvaihtoehtona nyt ensisijaisesti täydentävää budjettiesitystä.

– Mutta en uskalla luvata sitä, että leikkaukset sellaisenaan kaikilta edunsaajilta peruttaisiin.