Saarikko HS:ssa: Huippunopeiden laajakaistayhteyksien rakentamiseen täytyy laittaa lähivuosina myös valtion rahaa

Laajakaistayhteydet

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko korostaa Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan mielipiteessään, että huippunopeiden laajakaistayhteyksien rakentamiseen pitää lähivuosina laittaa myös valtion rahaa.

Saarikko kirjoittaa, että korona-aika on raivannut tietä hajautetusti toimivalle yhteiskunnalle: entistä useampi suunnittelee muuttoa maalle tai kaksipaikkaista elämää maalla sekä kaupungissa.

Muutoksen mahdollistaa etätöiden yleistyminen. Saarikon mukaan opiskelu, työnteko ja yrittäminen onnistuvat paikasta riippumatta, kun elämisen edellytykset ovat koko maassa kunnossa.

Valtiovallan tehtävä onkin Saarikon mukaan huolehtia siitä, että ihmisten toiveisiin vastataan ja elämisen edellytyksiä on tasa-arvoisesti koko maassa.

– Pätkivät verkkoyhteydet sekä autoilun hinnan tai sähkönsiirtomaksujen nousun jatkuminen ovat esimerkkejä arjen huolista, joihin pitää puuttua. Ihmisten pitää saada elää niin isoissa kaupungeissa, pikkukaupungeissa, kirkonkylissä kuin maaseutukylissäkin omien toiveidensa mukaan, Saarikko summaa.

Valtion pitäisi Saarikon mukaan asettua myös itse kehityksen kärkeen ja myöntää työntekijöilleen laajat etätyöoikeudet.

Saarikon mukaan Suomessa on yritetty tietoisella politiikalla keskittää ihmiset, palvelut ja työpaikat vain muutamiin isoimpiin kaupunkeihin.

Kehitys on kaventanut ihmisten mahdollisuuksia. Saarikkon kuitenkin korostaa, että keskittäminen on vanhaa politiikkaa.

– Aluepolitiikka on tuottanut laajasti hyvää. Esimerkiksi kattavan korkeakouluverkon merkitys ihmisille ja alueille tunnustetaan laajasti, vaikka puoli vuosisataa sitten sen rakentajat kohtasivat ankaraa arvostelua.

– Aluepolitiikan keinot muuttuvat aikojen muuttuessa. Tavoitteet ovat silti samat: mahdollisuuksien rakentaminen kaikille suomalaisille, tasapainoisen aluekehityksen tukeminen sekä eriarvoisuuden torjuminen.