Ruotsissa vahvistettiin maan ensimmäinen omikrontapaus

Koronavirukset

Ruotsissa on vahvistettu maan ensimmäinen omikrontapaus, kertoivat maan terveysviranomaiset maanantaina.

Tautitapaus vahvistui omikroniksi viime viikolla otetun näytteen analysoinnin jälkeen.

Lisäksi maassa epäillään myös kahta muuta omikrontapausta, joita ei ole vielä vahvistettu. Nämä on määrätty pysymään omissa kodeissaan.

Virusmuunnos on todettu eteläisestä Afrikasta saapuneella henkilöllä, joka asuu Etelä-Ruotsissa Skånessa, kertoi Dagens Nyheter.

Ruotsin kansanterveysviraston mukaan asia osoittaa, että tapaus on otettava vakavasti, kunnes omikronmuunnoksesta saadaan lisää tietoa.

Herkästi leviävänä pidetty koronaviruksen omikronmuunnos on levinnyt jo useisiin maihin myös Euroopassa. Myös Espanja vahvisti maanantaina maan ensimmäisen tapauksen. Variantti identifioitiin ensimmäisen kerran Etelä-Afrikassa.

Britannia kertoi maanantaina laajentavansa kolmansien rokotteiden antamista omikronmuunnoksen vuoksi koko aikuisväestöön.

Maan rokotuksista vastaava komitea suosittelee kolmatta rokoteannosta annettavaksi nyt myös 18–39-vuotiaille, minkä johdosta rokote on saatavilla koko aikuisväestölle.

Samalla kolmannen tehosteannoksen antamista aikaistetaan kolmeen kuukauteen toisen rokoteannoksen saannin jälkeen. Aiemmin aikaraja on ollut kuusi kuukautta.

Syynä on huoli omikronmuunnoksesta, joka on levinnyt jo useisiin maihin. Englannissa todettiin maanantaina viisi omikrontapausta, Skotlannissa puolestaan kuusi.

–  Nämä toimenpiteet suojelevat enemmän ja nopeammin ihmisiä, ja tekevät koko kansakunnastamme paremmin suojatun, maan terveysministeri Sajid Javid sanoi.