Pyhien kirjojen avulla ei saa loukata toisen ihmisarvoa, sanoo valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen HS:lle
Uskonnonvapauden varjolla ei saa loukata tiettyyn ihmisryhmään kuuluvia, valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen muistuttaa Helsingin Sanomien laajassa haastattelussa.
– Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa. Näissä tuntemissamme pyhissä kirjoissa sanotaan, että on ihan oikein tappaa kokonaisia kansoja. Jos lyömme toisia tällaisilla Raamatun tai Koraanin lauseilla, silloin käytämme mielestäni väärin pyhien kirjojen sanaa, Toiviainen sanoo lehdelle.
Toiviainen määräsi poliisin aloittamaan rikostutkinnan pari viikkoa sitten kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) vanhasta kirjoituksesta. Päätöksen vuoksi Toiviaista on haukuttu “mielipidesyyttäjäksi”, ja sananvapaudenkin on väitetty olevan uhattuna.
Räsäsen tutkintaan on liittynyt paljon väärinkäsityksiä. Raamattuun, Koraaniin tai vaikka Mein Kampfiin saa Toiviaisen mukaan viitata, koska ei ole kiellettyä käydä keskustelua historiallisista teksteistä.
Olennaista on, onko samaa mieltä ja missä yhteydessä tekstejä siteeraa.
Räsänen esimerkiksi siteeraa pamfletissaan Paavalia, joka kutsuu homoseksuaaleja saastaisiksi ja sanoo, että heidät pitäisi tappaa. Valtakunnansyyttäjän mukaan siteerauksen taakse ei voi mennä piiloon. Kyse on siis siitä, että rikokseen voi syyllistyä, jos siteeraa Raamattua tarkoituksenaan loukata toista.
– Kyllä. Pelkästään sen ymmärtäminen, että teksti on loukkaavaa, riittää, Toiviainen toteaa.
Valtakunnansyyttäjän syyteharkintaan tulevat kaikki rikosepäilyt kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Toiviainen pitää Räsäsen vuoksi saamaansa kritiikkiä perusteettomana.
– Jos katsotaan syyttäjien ja tuomioistuimien ratkaisuja, ei ole merkkejä siitä, että sananvapaus olisi Suomessa uhattuna.
Toiviainen sanoo HS:lle, että Suomessa on unohdettu, missä sananvapauden rajat kulkevat.
Kiihottamispykälä on luotu turvaamaan nimenomaan vähemmistöjä, ja sananvapautta rajoittavat pykälät suojaavat jokaisen ihmisarvoa.
– Nyt ei usein tahdota muistaa tai ymmärtää, mitä ihmisyydellä tarkoitetaan. Tai sitten on ihmisiä, jotka aidosti ajattelevat, ettei kaikilla ole samaa ihmisarvoa.