Puolustusministeri Kaikkonen: Valmiuslaki käytävä ripeästi läpi

Politiikka

Siirtolaisten tuominen Valko-Venäjän ja Puolan rajalle on täysin tuomittavaa ja alhaista toimintaa, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo.

– Kuvat Puolan ja Valko-Venäjän rajalta leviävät nopeasti ja herättävät levottomuutta ympäri Eurooppaa. Kysymys siitä, että voisiko vastaava tilanne voisi tapahtua omilla rajoillamme on monen mielissä.

– Sellaista ei ole juuri nyt näköpiirissä, mutta viisautta on monenlaiseen varautua, Kaikkonen totesi puheessaan keskustan puoluevaltuustolle.

Puolustusministerin mukaan uhkia on pohdittu ja niihin on varauduttu.

– Nykyisetkin välineet mahdollistavat puuttumisen tällaiseen toimintaan. Vielä tässä kuussa järjestetään jo aiemmin sovittu viranomaisharjoitus, jossa keskeisten toimijoiden yhteistoimintaa harjoitellaan. Myös puolustusvoimat on tässä mukana, vaikka ensisijaisesti rajaturvallisuus kuuluukin Rajavartiolaitokselle.

Kaikkosen mukaan poliittisten päättäjien tulee aina reagoida uhkiin nopeasti.

– Valmiuslaki ja muu lainsäädäntömme on hyvä käydä nyt ripeästi läpi myös hybridivaikuttamisen näkökulmasta. Mahdolliset korjaukset on tehtävä viivytyksettä, mieluiten laajalla parlamentaarisella yhteisymmärryksellä yli hallitus- ja oppositiorajojen. 

Lisäksi on tärkeää, ettei kansalaisten keskuudessa lietsota hysteriaa ja pelkoja.