Puolueet heittelivät ideoita lääkkeeksi nuorten syrjäytymiseen – kiusaaminen kuriin, tukea perheille, digitaalisia nuorisotaloja

Keskusta painottaa toimintaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa
Nuorten syrjäytyminen

Eduskuntapuolueilla olisi ainakin paperilla tarjolla tukku toimia, joilla nuorten syrjäytymistä voitaisiin ehkäistä. Toimien haarukka kattaa lapsen ja nuoren elämän vauvasta työikään. Puolueet esittelivät ajatuksiaan perjantaina Helsingissä Allianssi-talolla Nuorisotyön viikolla.

Keskusta painottaa, että syrjäytyminen on ehkäistävä jo varhain. Puolueen visiossa esikoulusta ja peruskoulun ensimmäisistä vuosista syntyisi pienten lasten koulu, josta eteenpäin siirryttäisiin joustavasti, kun oppimisen perustaidot on saatu hallintaan.

Myös kokoomus panostaisi varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Kokoomus esittää muun muassa kaksivuotista, maksutonta esiopetusta. Lisäksi puolue levittäisi toimiviksi havaittuja keinoja kiusaamisen torjumiseksi.

Kristillisdemokraatit korostaa perheiden tukemista. Perheiden taloudellista taakkaa voisi helpottaa uudella vauvarahalla, lapsilisien korotuksella ja tuomalla takaisin tuloverotuksen lapsivähennyksen.

Perussuomalaisetkin panostaisi perheiden hyvinvointiin ja lapsiperheiden tukiin. Kouluissa opettajilla pitäisi perussuomalaisten mukaan olla tarvittavat työkalut pitää kuria yllä. Lisäksi puolue esittää koulurauha-asiamiehiä, jotka ratkoisivat vaikeat kiusaamistapaukset.

Kiusaamiseen koulussa ja somessa puuttuisivat myös siniset. Puolue väläyttää lisäksi digitaalisia nuorisotaloja, joiden kautta nuoret voitaisiin tavoittaa netin ääreltä.

SDP pidentäisi oppivelvollisuutta 18 vuoteen ja uudistaisi nuorisotakuun, jossa jokaiselle nuorelle taattaisiin työ-, työharjoittelu-, tai kuntoutuspaikka. Puolue myös lisäsi joustavuutta koulupäivään, jolloin aamu- ja iltapäivätoiminta limittyisivät paremmin koulunkäyntiin.

RKP panostaisi lapsiperheiden lisäksi oppilashuoltoon ja opinto-ohjaukseen. Vasemmistoliiton toimenpidevalikoimasta löytyy esimerkiksi maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille koko maassa ja kattava pääsy mielenterveyspalveluihin.

Vihreät parantaisi muiden toimien ohella ammatillisten oppilaitosten resursseja. Puolue korostaa myös luku- ja kirjoitustaidon merkitystä ja laatisi niistä kansallisen strategian.