Puhemies Vanhanen otti ministeri Lepän haasteen vastaan – lupasi rakentaa hotellin pienille, mutta tärkeille asukkaille

Luonto

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen lupaa pystyttää hyönteishotellin rakenteilla olevan talonsa liepeille Nurmijärven Lepsämään.

– Omakotityömaani on juuri alkanut, ehkä siihen takapihalle mahtuisi, Vanhanen toteaa pörriäishaasteen hänelle ojentaneelle maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.) ministeriön julkaisemalla videolla.

Leppä esitteli valmista hyönteishotellia Vanhaselle eduskunnassa ja muistutti, että sen hyödyt ovat moninaiset.

– Olemme huolissamme siitä, että pörriäisten, pistiäisten ja pölyttäjien määrä maailmassa on vähentynyt. Sehän vaikuttaa tietysti suoraan ihmisten ruuantuotantoon ja ruokaturvaan. Me voimme auttaa tällaisilla tekopöntöillä.

Leppä sanoi tietävänsä Vanhasen taitavaksi rakentajaksi, joten valmiin tuotteen sijaan hän sai hyönteishotellin piirrustukset.

Vanhanen kyseli, onko Lepällä jo näyttöä siitä, että hotelliin tulee asumaan useampikin hyönteinen.

– Tungokseen asti, ministeri vakuutti.

Vanhanen totesi, ettei hän taida ehtiä rakentaa hotellia enää tälle pölytyskaudelle, ja siinä tapauksessa homma menee ensi kevääseen.

Leppä kuitenkin totesi hyönteisten hyötyvän hotellista vielä syksylläkin, jotta ne pääsevät talvehtimaan.

Lepän hyönteishotellihaasteen vastasi myönteisesti myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Maa- ja metsätalousministeriön Facebook-julkaisun mukaan Leppä totesi, että hyönteishotellin hankinta on pieni investointi muihin ministeri Kaikkosen vastuualueella työn alla oleviin hankintoihin.

Maa- ja metsätalousministeriön lanseeraamassa kampanjassa kannustetaan kaikkia suomalaisia rakentamaan koteja hyönteisille. Rakennusohjeita löytyy kampanjan sivuilta .

Hyönteisten asumus voi olla esimerkiksi kolmen tähden luokituksen saava maitotölkkimotelli tai viiden tähden luksushotelli kahden kerroksen väelle.

– Oven takana check-inin avautumista odottaa valtaisa kööri pörriäisiä, joiden luontaiset elinpaikat ovat katoamassa ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen vuoksi, kampanjan sivulla todetaan.

Ministeri Leppä on haastanut kampanjaan mukaan myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksonin (r.). Myös hän lupasi alkaa hotellin pitäjäksi.

Ylen mukaan koronakevät on innostanut suomalaisia sankoin joukoin nikkaroimaan, sillä sosiaaliseen mediaan on ryöpsähtänyt kuvia eri puolella maata väkerretyistä hyönteishotelleista.

Youtube – Puhemies Matti Vanhanen vastaanotti hyönteishotellihaasteen ministeri Jari Lepältä