Presidentti Niinistön mukaan Yhdysvaltain ratifiointipäätös tuli jopa hämmentävän nopeasti

“Keskustelu Turkin kanssa varmasti jatkuu”
Nato-jäsenyys

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi- eli vahvistamisprosessi on edennyt nopeammassa tahdissa kuin osattiin odottaa. Niinistö kommentoi aihetta Ylen suorassa lähetyksessä Kultarannasta.

Yhdysvaltain ratifioimispäätöksen hän sanoo tapahtuneen jopa hämmentävän nopeasti ottaen huomioon, että maassa on syksyllä tulossa välivaalit.

– Tämä meni Yhdysvaltojen osalta hämmentävän nopeasti, kuten myös niiden 22 maan osalta, jotka ovat jo ratifioineet sopimuksen, Niinistö sanoi.

Yhdysvaltain senaatti antoi odotetusti vihreää valoa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille varhain torstaina Suomen aikaa. Nato-jäsenyys tulee ratifioida eli vahvistaa kaikissa sotilasliiton 30 nykyisessä jäsenmaassa.

Niinistön mukaan Yhdysvaltain ratifiointi on tahdonilmaisu sille, että Suomi ja Ruotsi ovat täysin tervetulleita nauttimaan myös Naton artikla 5:n suojasta. Viides artikla koskee jäsenmaiden turvatakuita.

– Se on tahdonilmaisu, että Washington katsoo, että Suomi ja Ruotsi ovat kovin tervetulleita suojan piiriin. Kyllähän sillä merkitystä on, Niinistö jatkoi.

Presidentti kertoo odottavansa seuraavia vahvistuksia levollisin mielin, eikä usko, että muidenkaan maiden ratifioinneissa tulee ongelmia.

– En ole kovin levoton. On mennyt hyvin tähän asti ja varmasti jatkuukin. Uskon, että ratifiointeja tulee lisää, hän sanoi.

Niinistö ei lähtenyt arvioimaan, kauanko Turkin päätöksessä tulee kestämään.

– Tietysti keskustelu Turkin kanssa varmasti jatkuu, Niinistö sanoi.

Ennen Yhdysvaltoja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden oli ratifioinut 22 maata: Albania, Belgia, Britannia, Bulgaria, Hollanti, Islanti, Kanada, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Montenegro, Norja, Pohjois-Makedonia, Puola, Ranska, Romania, Saksa, Slovenia, Tanska, Viro ja Italia.

Ratifiointi on vielä tekemättä Espanjassa, Kreikassa, Portugalissa, Slovakiassa, Tshekissä, Turkissa ja Unkarissa.