Presidentti Macron linjaa Ranskan ydinasepolitiikkaa odotetussa puheessa

EU:n ainoa ydinasevalta modernisoi aseitaan suurella rahalla, mutta mikä on Ranskan ydinasepelotteen merkitys muulle Euroopalle?
EU

Ranskan presidentti Emmanuel Macron linjaa tänään maansa ydinasepolitiikkaa. Macronin odotetaan ilmoittavan sitoutumisesta Ranskan ydinasepelotteen ylläpitämiseen ja modernisointiin.

Ranskan parlamentti on jo osoittanut ydinpelotteen ylläpitoon 37 miljardia euroa vuosille 2019–25.

Summa on noin 13 prosenttia Ranskan puolustusmenoista kyseisille vuosille.

Britannian EU-eron jälkeen Ranska on ainoa EU-maa, jolla on ydinaseita.

Macronin puheesta odotetaan vihjeitä myös siitä, millaista laajempaa merkitystä Ranska näkee ydinaseillaan Euroopan turvallisuuden takaajana.

Presidentti on etukäteen lupaillut, että valmistuville ranskalaisupseereille pidettävä puhe sisältää myös ehdotuksia eurooppalaisille kumppaneille. Euroopassa on kuultu aiemminkin puheenvuoroja sen puolesta, ettei Nato-liittolaisten pitäisi olla riippuvaisia yksinomaan Yhdysvaltain ydinaseiden tarjoamasta pelotteesta.

Yhdysvalloilla on sen omalla maaperällä ja sukellusveneissä olevien ydinohjusten lisäksi sijoitettuna ydinpommeja muutamiin Euroopan maihin.

Näistä erityisesti Turkkiin sijoitettujen ydinaseiden tulevaisuus on viime aikoina kyseenalaistettu.

Samaan aikaa kylmän sodan aikana ja sen jälkeen solmitut ydinaseiden rajoitussopimukset ovat painumassa historiaan.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat jo irtautuneet keskimatkan ydinohjukset kieltäneestä INF-sopimuksesta.

Voimassa on enää strategisia ydinaseita rajoittava niin kutsuttu Uusi Start -sopimus, jonka voimassaolo lakkaa näillä näkymin vuoden kuluttua.