”Populistista linjaa ajetaan epidemian varjolla” – Alkoholin ulosmyynnistä tiukkaa nokittelua eduskunnassa

Ravintolat aukeavat ensi viikon maanantaina, mutta ne saavat täyttää enintään puolet asiakaspaikoistaan ja alkoholin anniskelu pitää lopettaa viimeistään kello kymmenen.
Politiikka

Eduskunnassa sanailtiin tiukkaan sävyyn alkoholin ulosmyyntioikeudesta, kun täysistunnossa käsiteltiin 1. kesäkuuta ovensa avaavien ravintoloiden koronarajoituksista.

Ilmapiirin sähköisti kokoomuksen lausumaehdotus, jonka mukaan eduskunta edellyttäisi hallitusta viipymättä valmistelemaan alkoholilain muutosesityksen.

Oppositiopuolue haluaisi antaa ravintoloille väliaikaisen mahdollisuuden väkevien alkoholijuomien ulos- ja etämyyntiin.

Kokoomuksen esitys jakoi keskustan kansanedustajia.

Puolueen varapuheenjohtaja Petri Honkonen piti käsittämättömänä vaatimuksia ulosmyynnin sallimiseksi.

– Kokoomusedustajien puheenvuoroja kuunnellessani olen joutunut oikein höristämään korviani, että mistä nyt oikeasti keskustellaan. Keskustelemmeko nyt oikeasti ravintolaelinkeinon vaikeasta tilanteesta vai puhummeko me täällä alkoholipolitiikkaa?

Näyttää siltä, ettei kokoomus edelleenkään välitä siitä, mitä perheissä tapahtuu

Petri Honkonen

Honkosesta kokoomuksen lausumaehdotus edustaa pikkunäppärää politikointia kansallisen hätätilan keskellä.

– On vastuutonta ajaa populistista linjaa vakavan epidemian varjolla, Honkonen moitti.

Kansanedustaja varoitti koronakriisin lisänneen alkoholin väärinkäyttöä perheissä.

– Vastuulliset lainsäätäjät eivät voi tehdä tällaista päätöstä kriisin varjolla, vaan se pitää tehdä vakaampina aikoina. Näyttää siltä, ettei kokoomus edelleenkään välitä siitä, mitä perheissä tapahtuu.

Keskustan Joonas Könttä kuitenkin ilmoitti kannattavansa pienpanimoiden ulosmyyntioikeutta ja ravintoloiden ulosmyynnin laajentamista.

– Olisi tärkeää, että lisäisimme elinkeinonvapautta ja luopuisimme turhista säännöistä, kielloista ja määräyksistä, Könttä perusteli kantaansa.

Lisäksi keskustaedustaja esitti, että ravintoloiden koronarajoituksia purettaisiin porrastetusti eri alueiden tautitilanteiden mukaan.

Könttä painotti, että ravintoloiden liiketoiminnan käynnistäminen on hoidettava mahdollisimman turvallisesti.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz otti ilon irti siitä, että kysymys alkoholijuomien ulosmyynnistä jakaa hallituksen kakkospuolueen rivejä.

Hän huomautti, että esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja ryhmän piiskuri Mikko Kärnä ovat näyttäneet uudistukselle vihreää valoa.

Kokoomuksen Antero Vartiainen puolestaan koki, että ulosmyyntioikeuden kutsuminen pikkunäppäräksi politikoinniksi on ”vähän halpamaista”.

Hänestä ulosmyyntioikeuden salliminen olisi helppo ja halpa tapa tukea monia vaikeuksiin joutuneita ravintoloita.

– Ei ole kovin kaukana totuudesta sanoa, että alan ylijäämä ja kate syntyvät alkoholin myynnistä, Vartiainen huomautti.

Lopulta esitys alkoholin ulosmyynnistä äänestettiin täysistunnossa odotetusti kumoon.

Äänestyksen jälkeen kokoomusedustajat tilittivät pettymystään yhteistiedotteessaan.

– Ulosmyyntioikeus olisi ollut kustannustehokas tapa pelastaa ravintola-alan yrityksiä ja työpaikkoja. En ymmärrä, miksi tämä mahdollisuus jätetään käyttämättä, kokoomuksen Sari Multala harmittelee.