Poliisi hajotti baptistiseurakunnan jumalanpalveluksen ja vei pastorit putkaan – Räsänen tyrmistyi

Koronarajoitukset

Suomen on turvattava kansainvälisiin sopimuksiin ja perustuslakiin pohjautuva uskonnonvapauden kunnioitus myös poikkeuksellisina aikoina, sanoo kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen.

Räsänen jätti asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen perjantaina.

Räsänen on tyrmistynyt Espoon Leppävaaran tapahtumista (11.4.). Siellä poliisi hajotti baptistiseurakunnan ulkona järjestetyn sunnuntaijumalanpalveluksen ja otti kaksi seurakunnan pastoria kiinni ja vei putkaan. Paikalla oli 36 osallistujaa.  

Räsänen huomauttaa, että tartuntatautilain mukaiset kokoontumisrajoitukset eivät koske uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiä jumalanpalveluksia, jotka kuuluvat tavanomaiseen uskonnolliseen toimintaan.

Entinen sisäministeri toteaa, että perustuslakiasiantuntijat ovat painottaneet sitä, että uskonnonvapauteen puuttumisen hyväksyttävyyttä ei ole arvioitu, koska hallitus ei ole sellaista edes esittänyt.

– Kansainvälisten sopimusten mukaan uskonnonvapaus sisältää myös oikeuden harjoittaa uskontoa julkisesti ja yhdessä toisten kanssa. Jumalanpalveluksen keskeyttäminen virkavallan toimesta on varsin poikkeuksellinen ja hätkähdyttävä tapahtuma ja se puuttuu syvällä tavalla uskonnonvapauteen perusoikeutena, Räsänen sanoo tiedotteessa.

Hän tulkitsee, että tämä tapahtuma kertoo koronatoimiin liittyvän ohjeistusten epäselvyydestä.

– Tapahtuma herättää huolen, onko viranomaisten toimintaa ohjaavassa hallinnossa riittävällä tavalla ymmärretty uskonnonvapauden merkitys perusoikeutena.