Piiripomojen mielestä keskusta selvisi hallituskriisistä kuivin jaloin: ”Suoraselkäistä toimintaa”

Katri Kulmunin ja Mika Lintilän ministerivaihdosta pidetään luontevana ratkaisuna
Politiikka

Vuodenvaihteessa keskustan Kainuun piirin puheenjohtajana aloittava Teuvo Hatva näkee keskustan selvinneen kuivin jaloin viime viikon hallituskriisistä.

– Tiukka paikkahan se oli, mikä näkyi myös puheenjohtajan esiintymisessä. Mutta minusta keskustalta suoraselkäistä toimintaa. Muiden hallituspuolueiden toimintaa sen sijaan ihmettelen, kun siellä oltiin valmiita hyväksymään ihan mitä vain, hän kommentoi.

Hatvan mielestä punamultayhteistyöllä on jatkossa paremmat mahdollisuudet menestyä.

– Juuri Kajaanin valtuustossa demarikansanedustaja Raimo Piiraisen kanssa juttelimme, että ei tällä jupakalla ainakaan negatiivista vaikutusta pitäisi jatkoa ajatellen olla. Sanna Marin on pääministerinä varmasti yhteistyökykyinen persoona.

Keskustan ministerivaihdos olisi Hatvan mielestä voitu jättää tekemättäkin.

– Mutta jos se piti tehdä, niin oikea aika oli ehdottomasti nyt.

Kainuun piirin Teuvo Hatva hämmästelee muiden hallituspuolueiden toimintaa. – Siellä oltiin valmiita hyväksymään ihan mitä vain, hän toteaa. (Kuva: Jaakko Martikainen)

Kymenlaakson piiriä luotsaava Jaana Keskitalo arvioi keskustan säilyttäneen johdonmukaisen linjansa näyttäessään pääministerille ovea.

– Mielestäni puoluejohto selvitti tilanteen erittäin hyvin. Kuten Matti Vanhanen jälkeenpäin kommentoi, oli parempi ettei lähdetty liikaa revittelemään, vaan ajateltiin rakentavasti myös tulevaa.

Keskitalo uskoo yhteistyön demareiden kanssa ”lähtevän menemään”.

– Tilanne ei ole helppo. Tärkeintä on, että päästään jatkamaan samalla ohjelmalla ja viemään asioita konkreettisesti eteenpäin.

Ministerivaihdos sai piirijohtajan silmissä vihreää valoa heti maanantai-aamuna.

– Kulmunin esittämät perusteet vakuuttivat. Valtiovarainministeri viettää enemmän aikaa kotimaassa, mikä on hyvä asia myös puolueen johtamisen kannalta.

Keski-Pohjanmaan piirin uudeksi puheenjohtajaksi valittu Timo Pärkkä miettii viime viikon tapahtumia hiukan ristiriitaisin tuntien.

– Näin puoluejohdon ulkopuolelta katsottuna en tiedä kaikkia taustoja. Mutta eihän pääministeriä lähdetä vaihtamaan kevyin perustein, hän aprikoi.

Demarileirissä on Pärkän mukaan enemmän syytä katsoa peiliin.

– Kun epäonnistumisen jälkeen yksi ministeri heitetään leijonille, niin eihän se kovin tyylikästä kuvaa jättänyt tilanteen hoitamisesta.

Uudella hallituksella ja hieman vaihtuneella miehityksellä on hänen mielestään silti mahdollisuus saada tuloksia aikaan.

– Yhteistyöhön pitää ottaa nyt uusi alku. Keskipohjalaisena olisin mielelläni nähnyt Mika Lintilän jatkavan valtiovarainministerinä, koska hän on hoitanut tehtävän erinomaisesti.

– Mutta vaihdoksella on varmasti myös omat vankat perustelunsa, Pärkkä arvioi.

Tanja Joonan mielestä keskusta hoiti hallituskriisin Kulmunin johdolla parhalla mahdollisella tavalla. (Kuva: Auni Vääräniemi)

Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Tanja Joonan mielestä keskusta hoiti hallituskriisin puheenjohtaja Kulmunin johdolla parhaalla mahdollisella tavalla.

– Pääministeri on koko hallituksen keulakuva ja tällöin myös keskustalla on oikeus vaikuttaa yhteistyön edellytyksiin.

Hän pitää oikeana ratkaisuna myös Lintilän ja Kulmunin salkkujen vaihtoa.

– On perusteltua ja käytäntönä, että puheenjohtajalla on ministeriryhmän painavin salkku.

Joona ei ole huolissaan puolueen tulevaisuudesta, vaikka mittarit tällä hetkellä rumilta näyttävätkin.

– Keskusta nousee aivan varmasti. Sen ajamilla asioilla on tässä maassa sosiaalinen tilaus.

Piiripomon mielestä keskusta on lähtökohtaisesti hyvin kansallismielinen, suomalaisten etua puolustava puolue.

– Voisi sanoa, että muut puolueet ovat tulleet keskustan tontille. Alueellinen tasa-arvo ja mahdollisuus yrittää asuinpaikasta riippumatta ovat vaatimuksia, joille löytyy aina poliittista tukea.

Joona huomauttaa, että keskusta on ainoa puolue, joka on kiinnostunut koko maan kehittämisestä.

– Ei ole kysymys maaseudun ja kaupunkien välisestä vastakkainasettelusta, vaan hieman kärjistäen, yhden kasvukeskuksen ja koko muun maan kehittämisen välisestä ristiriidasta.

Myös Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Johanna Häggmanin mielestä keskustan joukkue selvisi politiikan kriisiviikosta hyvin.

– Keskusta on seurannut johdonmukaisesti omaa linjaansa. Myös kentältä tulleen palautteen pääsisältö on, että vihdoinkin keskusta näyttäytyy yhtenäisenä.

Tämänpäiväiset uutiset Sirpa Paateron ja Antti Rinteen uusista tehtävistä ovat tosin herättäneet äänestäjissä närää.

– Tosiasia kuitenkin on, että meillä ei ole mandaattia vaikuttaa muiden puolueiden valintoihin. Jos kaikki alkaisivat puuttua toistensa valintoihin, tätä keissiä ei saataisi milloinkaan käytyä läpi, Häggman huomauttaa.

Kulmunin ja Lintilän ministeripestien vaihtokauppaa Häggman pitää niinikään luontevana ratkaisuna.

– Kulmuni on alusta asti sanonut, että kantaa puheenjohtajan tehtävään kuuluvan vastuun. Nyt oli sopiva paikka tehdä vaihto, kun ministerivalinnat muutenkin menivät uusiksi.

Etelä-Hämeen piiripomo uskoo, että keskustalla on kaikki eväät nousta ylös gallup-alhosta.

Hän korostaa, että on katsottava eteenpäin, tehtävä oikeudenmukaisia päätöksiä, niitä asioita, joista keskusta tunnistetaan.

– Meidän on oltava se puolue, joka on ihmisten arjessa mukana. On myös kerrottava kansalaisille, mitä teemme ja tavoittelemme.

Häggman korostaa että pelkästään paikkojen ja johtohahmojen vaihtamisella keskusta ei asemiaan paranna.

– Koko järjestökoneisto ja kenttäväki pitää saada sitoutettua työhön mukaan.

Keskustan yhtenäisyys hallituskriisin hoidossa voisi Häggmanin mukaan toimia esimerkkinä.

– Puoluehallituksessa olemme saaneet tehdä työtä luottamuksen ilmapiirissä, jossa on ollut helppo kertoa mielipiteitään. Toivon, että tällainen saadaan jalkautettua muuallekin.

Esko Lehtimäki korostaa, että hallitusyhteistyössä on nyt katsottava tulevaisuuteen, ei peruutuspeiliin. (Kuva: Maria Seppälä)

– Olihan se erikoinen viikko, Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana vielä muutaman viikon toimiva Esko Lehtimäki toteaa.

– Kaikki ovat joutuneet tykönänsä miettimään, mikä on oikein ja mikä väärin. Kokonaisharkinnan kautta päädyttiin tähän lopputulokseen.

Palaute kentältä on ollut Lehtimäen mukaan yksituumaista. Äänestäjät ovat sitä mieltä, että Rinteen piti erota. Sitä taas ei ymmärretä, että keskusta ei voi vaikuttaa demareiden valintoihin.

– Se täytyy sanoa, että medialla on iso rooli tämän tyyppisissä asioissa viedä niitä suuntaan tai toiseen, Lehtimäki sanoo ja viittaa eduskuntaryhmän WhatsApp-kohuun.

– Tällaiset vuodot ovat tosi ikäviä.

Etelä-Pohjanmaan miehellä on selvät eväät keskustan kannatuksen korottamiseksi.

– Keskustan pitää selkeyttää sanomaansa järkevästä ilmastopolitiikasta. Samoin alueellista ajattelua on vahvistettava.

Myös sote-uudistus on saatava valmiiksi.

– Kunnille pitää turvata riittävät rahat. Siellä on kaluttu kaikki toiminta niin luille, että enää ei ole, mistä ottaa, Lehtimäki huomauttaa.

Hallitusyhteistyössä Lehtimäen mielestä on nyt katsottava tulevaisuuteen ja jätettävä vanhat poterot tyhjiksi.

– Luulen, että demarien sisälläkin on ollut omia jännitteitään, niin nopeasti pääministeriehdokkaat ilmoittivat kiinnostuksestaan ja leiritkin olivat valmiina. Nyt pitää yhdessä rakentaa luottamusta tulevaisuuteen. Keskusta tästä kyllä selviää.