Parkkipaikan löytäminen tai maksullisuus eivät isoin ongelma pysäköinnissä – tämä ärsyttää eniten

Pysäköinti

Suomalaisia ärsyttää pysäköinnissä eniten parkkiruutujen kapeus. Se on ärsytyksen ykköskohde 35 prosentille autoilevista suomalaisista.

Ruutuongelma ylittää ärsytyskynnyksen useammin kuin esimerkiksi pysäköinnin maksullisuus tai parkkitilan etsiminen –ja on nykyään jo ilmiö. Se on syntynyt autojen koon kasvaessa: iäkkäitä ruutuja ei ole suunniteltu nykyautoille.

– Kyse ei enää ole vain siitä, että täytyy varoa, jottei lapsi kolhi viereistä autoa. Iäkkäitä ruutuja ei kaikkinensa ole suunniteltu nykyautoille, EasyPark Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen sanoo.

Toiseksi eniten pysäköinnissä ärsyttää pysäköintitilan etsiminen – 33 prosenttia sanoo niin. Maksullisuus on kolmanneksi eniten ärsyttävä seikka. 30 prosenttia kertoo sen ärsyttävän.

– Maksullisuuden osalta taas se, että se on nykyään vasta kolmanneksi suurin ärtymyksen lähde, kielii kulttuurinmuutoksesta. Parkkihallit nostavat jatkuvasti suosiotaan ja maksullisuus on pysäköinnissä muutoinkin yleistynyt, joten suomalaiset ovat alkaneet tottua siihen.

Kätevintä pysäköiminen on parkkihalleissa, mutta Suomi on paljon Ruotsia, Norjaa ja Tanskaa perässä parkkihallipysäköinnin kätevöittämisessä. Vain 27 prosenttia suomalaisista on maksanut parkkihallissa pysäköintisovelluksella, vaikka yli puolet suomalaisista käyttää yleensä kaupunkien keskustoissa parkkihallia.

– 86 prosenttia suomalaisista toivoisi, että parkkihallipysäköinnin voisi maksaa menemättä maksuautomaatille. Jokainen autoilija tietää tunteen, kun lampsitaan pitkin parkkihallia maksuautomaattia etsimässä. Kaupunkiliikennettä voidaan kätevöittää yhä paljon, Kolehmainen kertoo.

Tiedot selviävät pysäköintipalvelu EasyParkin elokuussa teettämästä kansainvälisestä tutkimuksesta. Tutkimukseen vastasi 1000 suomalaista, joista 51 prosenttia on naisia ja 49 prosenttia miehiä.