Nuorten päihteidenkäytössä sosiaalisella medialla merkittävä rooli, sanoo EHYT – nuorilta ei hyväksyntää päihteiden välitykselle

Alkoholia ja nikotiinituotteita päätyy nuorten käsiin helposti somen välityksellä
Kotimaa

Sosiaalisella medialla on merkittävä rooli nuorten päihteidenkäytössä, kertoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.

Yhdistyksen mukaan nuoret sekä etsivät päihteiden välittäjiä että myyvät päihteitä somen eri kanavissa. Päihteiden välitystä tapahtuu yhdistyksen mukaan erityisesti viestipalvelu Snapchatin kautta.

–  Nuorten ei tarvitse itse olla aloitteellisia ja etsiä välittäjää päihteille, vaan heille myös tarjotaan somessa päihteitä ostettavaksi, kertoo Nuoret Pakka-toimijoina -hankkeen projektipäällikkö Katri Saarela järjestön tiedotteessa.

Yhdistyksen tekemän kyselyn mukaan esimerkiksi 9.-luokkalaisista puolet sanoo nähneensä somessa alkoholin sekä nikotiinin osto- ja myynti-ilmoituksia.

Alaikäisten kesken tapahtuvassa päihteidenvälityksessä etenkin nuuskaa liikkui sekä yläasteilla että ammattioppilaitoksissa.

Viime elokuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 260 yläkoululaista ja 204 ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevaa nuorta Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin, Tampereen ja Vaasan alueilta. Eri kysymysten vastausmäärät vaihtelivat, koska kaikkiin kysymyksiin ei ollut pakollista vastata.

Enemmistö vastaajista ei hyväksynyt päihteiden välittämistä alaikäisille. Erityisen yksimielisiä vastaajat olivat siitä, että 12–14-vuotiaille tai tätä nuoremmille välittäminen ei ole hyväksyttävää.

Yli puolet vastanneista koki, että alkoholin ja nikotiinituotteiden hankkiminen on vastaajan omalla kotipaikkakunnalla helppoa alaikäiselle.

Vastuu käytöstä ja sen haitoista koettiin kyselyyn vastanneiden täysi-ikäisten keskuudessa olevan vahvasti välittävällä täysi-ikäisellä. Alaikäiset vastaajat korostivat vastuun jakautuvan välittäjän lisäksi myös alaikäiselle käyttäjälle.

Tupakan ja alkoholin välityksen laittomuus tiedostettiin nuorten keskuudessa hyvin, mutta nuuskan välittämisen laittomuus ei ollut yhtä hyvin tiedossa. Noin kuudennes vastaajista oli eri mieltä väitteestä ”nuuskan myyminen ja antaminen on Suomessa laitonta”.