Muuttoliike: Myönteiset yllättäjät, kestomenestyjä ja yksi poikkeuskaupunki
Suurin osa Suomen maakunnista menettää asukkaita sekä muuttoliikkeen että matalan syntyvyyden vuoksi. 19 maakunnasta vain viisi eli Uusimaa, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Pohjois-Savo ja Keski-Suomi saivat tammi–syyskuussa kotimaasta enemmän muuttajia kuin menettivät.
Lisäksi vain Uudellamaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla syntyvyys ylittää kuolleisuuden, kerrotaan Oikotie Asunnot -palvelun tiedotteessa.
Kaikkien tilannetta parantaa ulkomailta niihin suuntautuva muuttoliike, ja muuttokuorma lähtee useimmiten suurimpiin kaupunkeihin. Ulkomailta muutettiin kaikkiin maakuntiin kaikilla kolmella ensimmäisellä kvartaalilla. Eniten maahanmuutto suuntautuu Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle, mutta ulkomailta muutetaan myös Länsi-, Itä- ja Pohjois-Suomeen.
Poikkeus on Pori, jonka vetovoima on selvästi heikoin. Poriin muutettiin vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana muualta Suomesta vähemmän kuin sitä pienempiin Joensuuhun, Vaasaan ja Hämeenlinnaan.
Eniten Suomessa muutetaan edelleen Pirkanmaalle. Sinne kirjansa siirsi Suomen sisältä yhdeksän kuukauden aikana 2828 ihmistä. Yli tuhat (1012) uutta ihmistä sai muualta maasta myös Varsinais-Suomi.
Samoin Tampere on ollut jo vuosia selkeästi halutuin kaupunki.
– Pirkanmaan ja Tampereen vetovoima johtuu tarjolla olevista työpaikoista, koulutusmahdollisuuksista ja palveluista sekä asuntojen pääkaupunkiseutua edullisimmista hinnoista. Pirkanmaan erikoisuus on kuitenkin se, että vaikka maakunta ja sen keskuskaupunki ovat molemmat erittäin vetovoimaisia, keskuskaupunki kokee muuttotappioita naapurikuntiinsa, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen kommentoi tiedotteessa.
Tampereen sisällä vetovoima myös pirstaloituu suomalaisittain epätavanomaisesti. Esimerkiksi kaukana keskustasta sijaitseva Hervanta on lukeutunut kaupungin suosituimpiin muuttokaupunginosiin jo muutaman vuoden ajan.
Yllättävänä voidaan pitää, että Keski-Suomi ja Pohjois-Savo nousivat niukasti muuttovoittoalueiksi, ja Uudenmaan muuttovoitto maan sisältä jäi vain 71 ihmiseen.
Numerot ovat nettolukemia eli niissä ovat mukana saapuneet ja poistuneet. Tiedot ovat Tilastokeskukselta.
– Uudenmaan muuttovoitto maan sisältä on todella pientä ja ehdottomasti yllätys, kun verrataan seuraavaksi suurimpiin maakuntien Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen vetovoimaan. Tilanne on Uudellemaalle uusi, Leinonen sanoo.
Keski-Suomen ja Pohjois-Savon muuttovoitoissa erityistä on Leinosen mukaan se, että niissä ei puhuta muuttoliikkeestä maakunnan keskuskaupunkiin, vaan koko maakunnasta.
– Pelkästään talous ei selitä maakuntien vetovoimaa. Asukkaita muuttaa pois sellaisistakin maakunnista, joissa talous ja työllisyys ovat olleet hyvässä kasvussa, Leinonen huomauttaa.