Muodostelmaluistelun ympärillä ollut kohu on saanut monet ottamaan huolestuneena yhteyttä ministeriöön ja Taitoluisteluliittoon

Urheilu

Muodostelmaluistelun valmennuksen epäkohdista käyty julkinen keskustelu on saanut aikaan runsaasti yhteydenottoja sekä Taitoluisteluliittoon että opetus- ja kulttuuriministeriöön.

Nuorisoliikunnasta vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kertoi saaneensa kymmeniä viestejä, joissa on ilmaistu huolta lasten ja nuorten turvallisuudesta harrastuksissa ja kilpaurheilun parissa ylipäätään.

Taitoluisteluliitosta puolestaan kerrotaan, että ”lukuisat” yhteydenotot ovat olleet suureksi osaksi muodostelmaluistelusta.

Liiton puheenjohtaja Laura Raitio ei halua tarkemmin kertoa yhteydenottojen sisällöstä. Hän toteaa, että esille on tullut koko tunteiden kirjo ja erilaisia mielipiteitä.

– Kaikkiin yhteydenottoihin vastataan, mutta siinä saattaa mennä joitain päiviä.

Muodostelmaluistelun valmennustavat ovat nousseet esille sen jälkeen, kun Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti Helsingfors Skridskoklubbin eli Helsingin Luistinklubin (HSK) muodostelmaluistelun päävalmentajan Mirjami Penttisen vuoden kilpailukieltoon epäasiallisen käytöksen vuoksi.

Penttisen työnantaja vapautti hänet päävalmentajan tehtävästä toistaiseksi.

Penttisen asianajaja pitää väitteitä valmentajan asiattomasta toiminnasta keskeisiltä osin virheellisinä.

Ministeri Kosonen ei ota kantaa meneillään oleviin tai jo tehtyihin selvityksiin, sillä ne ovat hänen mukaansa salaisia. Hän kertoo saaneensa yleisellä tasolla tietoa tilanteesta.

– Tähän liittyy alaikäisiä lapsia ja nuoria ja seuran työnantajavelvoitteita, eivätkä ne senkään takia ole julkisia.

Kosonen kehotti Ylellä maanantaina HSK:ta tekemään johtopäätökset kyseisen valmentajan suhteen. Kosonen on yhä samoilla linjoilla.

–  Tämä on tietenkin seuran oma asia ja liittyy seuran työnantajavelvoitteisiin, ja sen täytyy tehdä tästä johtopäätökset itse.

Ministeri ei ota kantaa siihen, miten hyvin hän on selvillä HSK:n muodostelmaluistelun valmennustavoista, tapahtumien kulusta tai tapahtuneen taustoista.

Kosonen ei kerro, miten yksityiskohtaisesti hän on perehtynyt Taitoluisteluliiton kurinpitopäätökseen tai Suomen urheilun eettisen keskuksen tekemään selvitykseen muodostelmaluisteluvalmentajasta.

Hän toteaa, että asiaa selvitetään jatkuvasti esimerkiksi eettisen keskuksen ja Olympiakomitean kanssa.

Kososen mukaan Taitoluisteluliiton toimintamallit tällaisten tilanteiden varalta ovat sinällään kunnossa. Tätä hän toivoo koko liikuntakentän osalta.

– On selvästi olemassa sellaista kulttuuria, että sallitaan monenlaista voiton ja menestyksen takia. Ymmärryksen siitä, että kaikki ei ole sallittua, tulisi ulottua joka puolelle. Kaikessa harrastamisessa ja kilpaurheilussa täytyy lapsen ja nuoren hyvinvoinnin olla keskeisintä. Vain sitä kautta voi tulla voittoja ja menestystä.

Kosonen huomauttaa, että ministeriön rahoituksen kriteerinä ovat eettiset toimintaperiaatteet, jotka vielä kiristyvät ensi vuoden alussa.

Rahoitusperusteina ovat muun muassa asianmukaiset yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuusuunnitelmat, joiden tulee myös toteutua.

– Kun julkisia varoja jaetaan, niiden täytyy olla hyvässä käytössä ja rahoilla tulee toimia eettisesti, se on selvä.