Ministeri Liisa Hyssälä peräänkuuluttaa digitalisaatiota ja maakunnallista voimaa sote-sektorille: "Unohdetaan vanha ja perinteinen terveyskeskus"

Sote

Pitkän linjan keskustavaikuttaja, ministeri Liisa Hyssälä odottaa tammikuussa valittavilta aluevaltuustoilta merkittävää uudistusmielistä otetta sote-palvelujen järjestämisessä.

Hyssälä peräänkuuluttaa hyvinvointialueilta digitaalisuuden aitoa hyödyntämistä.

– Meillä on jo nyt olemassa monenlaiset tekniset laitteet ja vempaimet. Kun ne saadaan entistä paremmin asiakkaiden käyttöön, niin vuorovaikutus lisääntyy ja syntyy enemmän dialogia ja aitoa mukanaoloa, hän muistutti K-studion lähetyksessä.

Perustettavien hyvinvointialueiden pitää Hyssälän mukaan järjestää palvelunsa jouhevasti ja tehokkaasti.

Keskustan aluevaaliohjelmassaan tavoittelemat terveyspisteet joka kuntaan eivät tarkoita nykyisten käytänteiden jatkamista.

– Unohdetaan se vanha ja perinteinen terveyskeskus. Tärkeintä on, että päästään lääkärille eikä aikaa ja kustannuksia mene turhan jonottamiseen.

Tämä tarkoittaa Hyssälän mukaan täysin uudenlaista maakunnallista ajattelua.

– Loimaalta ei aina tarvitse lähteä Turkuun hakemaan erikoislääkärin palveluita, vaan lääkäri voi tulla eri tavoin myös Turusta Loimaalle. Tämä on juuri sitä maakunnallista voimaa, mitä uudistuksella haetaan, hän toteaa.

Jatkuvasti kasvavat sote-kustannukset eivät ole keskustakonkarin helppo haaste ratkaistavaksi.

– Kustannukset pidetään kurissa juuri teknologialla ja vaikuttavuudella. Kun mukaan saadaan kolmas sektori, niin mahdollisuudet säästöihin kasvavat entisestään, Hyssälä uskoo.