Mikko Kärnä teki lakialoitteen, joka kieltäisi jatkossa Helsingin Sanomien Hongkong-mainoksen kaltaiset ilmoitukset – “Tämä on Lex Kaius“

Keskusta

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on laatinut lakialoitteen, jolla kriminalisoitaisiin harhaanjohtavan tiedon levittäminen vieraan valtion toimeksiannosta.

Kärnän mukaan lakialoitteelle on selkeä tarve Helsingin Sanomien julkaistua 29.9. printtilehdessään Kiinan kansantasavallan maksaman mainoksen, jolla levitettiin selkeästi todennettavaa disinformaatiota Hongkongin tilanteesta ja väkivaltaisuuksista.

Kärnä kertoo tiedotteessaan pitävänsä Helsingin Sanomien päätoimittajan Kaius Niemen ratkaisua käsittämättömänä.

– Helsingin Sanomat on usein korostanut lehden historiaa sorron vastustajana ja liberalismin kannattajana. Tätä taustaa vasten Hongkongia sortavan suurvallan poliittisen propagandan julkaiseminen on absurdia, hän sanoo.

Kärnä luonnehtii Kiinan maksamaa mainosta hybridioperaatioksi, jollaisia on viime vuosina epäilty tulevan ennen kaikkea Venäjältä.

Hän kummastelee sitä, että hybridioperaatio meni läpi valtakunnan suurimmassa päivälehdessä.

– Suomi on selkeästi altis vieraiden valtioiden hybridivaikuttamiselle ja on välttämätöntä, että kriminalisoimme tällaisen toiminnan lainsäädännöllä, hän perustelee.

Helsingin Sanomilta hän kertoo odottaneensa anteeksipyyntöä ratkaisusta antaa tilaa vieraan vallan mainokselle.

Kärnä ennakoi, että yli 100 edustajan allekirjoituksen kerääminen aloitteeseen ei tule olemaan vaikeaa.

– Tämä on yhteinen asia, joka yhdistää poliittisen spektrin oikealta vasemmalle. Uskon että tämä ”Lex Kaius” tullaan hyväksymään tämän kauden aikana.