Mika Salminen ennakoi IS:lle uutta koronastrategiaa: Tapausmääriä ei tuijoteta, perustuu rokotekattavuuteen

Korona

THL:n Terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salmisen mukaan on selvää, että Suomen uuden koronastrategian keskiössä on mahdollisimman laaja rokotekattavuus.

Sen sijaan tartuntaluvuilla ei ole jatkossa enää yhtä suurta merkitystä kuin aikaisemmin. Salmisen mukaan tartunnanjäljityksen jatkamisen mielekkyyttä tulee pohtia parin kuukauden kuluttua.

Salminen kuitenkin korostaa Ilta-Sanomien haastattelussa, että päätökset strategian suuntaviivoista tekee valtioneuvosto. Hallitus kokoontuu käsittelemään koronatilannetta torstaina.

Salminen ennustaa, että uusi hybridimalli on lähellä viime syksyn luotua strategiaa.

–  Suomen uuden koronastrategian tulee todennäköisesti erottamaan vanhasta olennaisimmin se, että enää ei tuijoteta tapausmääriä. Enemmän merkitystä on nyt niiden vaikutuksilla, eli sairaalahoitoa vaativien määrillä ja kuolemilla. Lisäksi rajoituskeinoja on oltava käytössä, jos tilanne alkaa näyttää huonolta.

Salmisen mukaan rokotekattavuuden edistymistä ja sairaalahoidon kapasiteettia voidaan suojella rajoituksilla.

– Vielä ei olla maalissa, joten rajoituskeinoja täytyy pystyä käyttämään, jos esimerkiksi kuolemantapaukset lähtisivät jostain syystä äkillisesti nousuun. Pidemmän päälle pyrimme kuitenkin palaamaan vähitellen normaaliin. Kun mahdollisimman moni on saanut rokotteen tai sairastanut taudin, koronavirus jää pääosin hengitystieinfektioksi muiden joukkoon.