Matti Vanhanen puuttui rokotevastaisten perättömiin väitteisiin – koronapassi ei ole perustuslain vastainen eivätkä rokotteet "kokeellisia", konkaripoliitikko huomauttaa

Koronapassi

Keskustan konkarikansanedustaja Matti Vanhanen puuttuu Facebookissa rokotevastaisten kansalaisten kansanedustajille lähettämiin massaposteihin.

Vanhanen kirjoittaa sivuillaan, että kansanedustajat ovat saaneet etupäässä massapostituksina satojen koronapassia vastustavien ihmisten vetoomuksia, että eduskunta ei hyväksyisi lakia.

Vanhasen mukaan osa lähettäjistä kannattaa erilaisia luontaishoitoja, osa pitää virusta tavanomaisena flunssana, osalla on erilaisia uskomuksia lääketieteestä ja osalla omakohtaisia pelkoja rokotetta kohtaan. Useimmissa kirjeissä on kaksi väitettä kannan tueksi.

– Sanotaan, että esitys on perustuslakimme vastainen ja että rokotteet ovat ”kokeellisia”. Laki ei ole perustuslakimme vastainen ja käytössä olevat ilmaiset rokotteet on hyväksytty viranomaisten toimesta, Vanhanen toteaa.

Vanhanen muistuttaa, että rokotepassi ei pakota ketään ottamaan rokotetta.

– Se ei ole lain tarkoitus. Sen tarkoitus on mahdollistaa niille, joilla on suoja virusta vastaan, osallistua normaalilla tavalla tilaisuuksiin, joihin tulee muitakin ihmisiä tietäen sen, että todennäköisyys altistua virukselle on vähäinen. Passin puute ei estä yhteiskunnan palvelujen saamista.

Vanhanen huomauttaa, että Suomessa on yli miljoona rokottamatonta kansalaista, joiden keskuudessa virus elää ja leviää ja säilyy.

– Riski mutaatioillekin on olemassa. Päivittäiset uudet tautitapaukset hipovat koko epidemia-ajan ennätyksiä ja sairaaloiden tehohoitopaikoista merkittävä osa on rokottamattomina viruksen saaneiden ihmisten käytössä. Jokainen sairastunut pitää kyetä hoitamaan riippumatta siitä onko hänellä rokotus vai ei.

Eduskunta äänestää huomenna perjantaina ns. koronapassia koskevasta laista. Me edustajat olemme saaneet etupäässä…

Julkaissut Matti Taneli Vanhanen Keskiviikkona 13. lokakuuta 2021

Vanhasen mukaan ne, jotka ottavat rokotuksen auttavat siinä, että hoitopaikkoja riittää.

– Passi on yksi osa tätä toimintaa. Rokotuksen ottaneiden ei pidä enää olla myöskään paitsiossa rokottamattomien takia.

Entisen pääministerin mukaan on asioita, joissa järjestäytyneellä yhteiskunnalla on oltava päätöksenteko- ja toimintakyky.

– Väestön mahdollisimman tehokas suojaaminen vaaralliselta ja helposti tarttuvalta virukselta on juuri sellainen tehtävä, jossa yhteiskuntaa tarvitaan, Vanhanen painottaa.