Maatalous ei ole enää EU:ssa pahis, sanoo Maataloustoimittajien palkitsema Elsi Katainen
Europarlamentaarikko Elsi Katainen ilahtui suuresti viime viikolla saamastaan Tiedonjyvä-palkinnosta.
Maataloustoimittajat ry myönsi sen Kataiselle, koska hän on kyennyt avaamaan EU:n päätöksentekoa maataloutta seuraaville toimittajille selkeästi ja kansantajuisesti.
Katainen on viides poliitikko, jolle Tiedonjyvä-palkinto on noin 50 vuoden aikana myönnetty.
– Sitäkin enemmän sitä arvostan, Suomen Keskustaa ja Renew Europe -parlamenttiryhmää edustava Katainen kertoo.
Vuodesta 2018 lähtien meppinä vaikuttanut Katainen haluaa suomalaisten tietävän, mitä EU:ssa on meneillään ja miten asiat etenevät.
– En halua olla sellainen meppi, joka tekee kauheasti töitä mutta unohtuu EU:n syövereihin. Siksi asioiden avaaminen ja niistä tiedottaminen on minulle tärkeää.

Katainen haluaa myös oikoa suurelle yleisölle sellaisia väitteitä, että kaikki paha tulisi EU:sta.
– Kaikki ei ole ongelmallista ja Suomen tulkinnoilla on iso vaikutus, hän toteaa Suomenmaalle.
Kataisen mukaan ihmisille on usein epäselvää, miten EU:n prosessit menevät. EU-komission esityksestä ei tarvisisi vielä vetää hernettä nenään, sillä esitys voi muuttua matkan varrella ja kansalliseen lainsäädäntöön sillä on vielä pitkä matka.
– Komission esitys ei ole päätös, vaan vasta pelkkä alkulaukaus.
Kataisen mukaan EU:ssa on puhaltavat nyt uudet tuulet maatalouden suhteen.
Tuore maatalouskomissaari, luxemburgilainen Christophe Hansen esitteli helmikuussa EU:n maatalous- ja ruokavision.
Kataisen mukaan visiosta kuultiin, että omavaraisuus ruoan suhteen ja viljelijöiden pärjääminen ovat nyt tärkeitä asioita Euroopalle.
– Keskustelu oli aivan erilaista viime EU-kaudella, sillä vihreän siirtymän aikana maatalous nähtiin vain pahiksena tai hiilensidonnan kautta. Tähän kauteen on mukavampi lähteä, kun ei ole pelkkää syyllistämistä.
Vihreän siirtymän aikana maatalous nähtiin vain pahiksena.
Elsi Katainen
Kataisen mukaan viljelijänäkin toimineen uuden maatalouskomissaarin kanssa asiointi on helppoa ja mutkatonta. Suomella on samat tavoitteet kuin Hansenilla, viljelijöiden parempi toimeentulo.
– Mutta on tietysti mielenkiintoista nähdä, miten nämä hyvät aikomukset, hyvä henki ja asenteen muutos konkretisoituvat ihan sinne viljelijälle asti.
Katainen arvioi, että viljelijät ja poliitikot pääsevät Suomessa ja koko EU:ssa nyt helpommalla, kun huoltovarmuus ja ruokaturva ovat jo kaikkien huulilla eikä niiden merkitystä tarvitse enää perustella.
– Keskustalaiset ovat usein olleet kriittisiä etenkin omille maatalousministereilleen, pitkän uran kansanedustajanakin tehnyt Katainen huomauttaa.
– Viime vaalikaudella 300 miljoonan euron tukipakettikin aiheutti tyytymättömyyttä.
Katainen muistuttaa, että EU:ssa kaikkea haastaa nyt turvallisuustilanne, sillä puolustukseen tarvitaan rahaa.
– Maatalous- ja koheesiopuoli vievät 60 prosenttia koko EU:n budjetista, ja on selvää, ettei niihin ainakaan lisää tule, hän sanoo.
Eurovaalit käytiin viime vuonna ja uusi komissio aloitti vasta vuoden lopussa, mutta syksyllä julkaistaan jo esitys maatalouspolitiikasta vuosille 2027–2031.
Kataisen terveiset Petteri Orpon (kok.) hallitukselle kuuluvatkin niin, että nyt on aika vaikuttaa seuraavaan CAP-ohjelmaan viljelijöiden pärjääminen edellä.
– Koko viime kausi viljelijöitä kuritettiin rankasti ympäristöasioilla. Ne ovat edelleen tärkeitä, mutta nyt on pidettävä huoli, että viljelijän ammattia ylipäätään voi harjoittaa.