Maanpuolustusjärjestön jäsenmäärä on kasvanut 1990-luvulta lähtien – "Eurooppalaisittain poikkeuksellisen korkea lukema"

Maanpuolustus

Maanpuolustusjärjestö Reserviläisliitto kertoo jäsenmääränsä kasvavan edelleen. Järjestön jäsenmäärä on kasvanut yhtäjaksoisesti 1990-luvulta lähtien.

Vuoden 2019 lopulla Reserviläisliiton jäsenmäärä nousi yli 38 000 jäseneen. Naisia jäsenistä oli kuusi prosenttia. Määrä on suurin järjestön historiassa.

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg arvioi jäsenmäärän nousun johtuvan suomalaisten vahvasta maanpuolustustahdosta.

– Viime vuonna toteutimme Taloustutkimuksella galluptutkimuksen, josta kävi ilmi, että maanpuolustustahto on korkealla tasolla. Sen mukaan lähes 70 prosenttia suomalaisista puolustaisi Suomea sotilaallisesti myös epävarmalta vaikuttavissa tilanteissa. Luku on
eurooppalaisittain poikkeuksellisen korkea, Nyberg sanoo tiedotteessa.

Reserviläisliiton jäsenistöstä suurin osa on käynyt armeijan. Aliupseereita jäsenistä oli 56 prosenttia, miehistöä 30 prosenttia ja upseereita 5 prosenttia. Armeijan käymättömiä jäseniä liitolla oli yhdeksän prosenttia koko jäsenistöstä.

Reserviläisliiton suurin maakunnallinen piiri oli Pirkanmaa noin 4 500 jäsenellään. Toisena tulevassa Helsingin piirissä jäseniä oli noin 4 200.

Vuonna 1955 perustettu Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö,
jonka organisaatioon kuuluu 18 maakunnallista piiriä ja 326 paikallista
jäsenyhdistystä.