Lojuuko ullakollasi suomenhevosille kuuluneita tavaroita menneiltä vuosikymmeniltä? – Niille olisi nyt arvokasta käyttöä

Tutkimus

Monien suomalaiskotien ullakoilla, varastoissa ja muissa arkistoissa saattaa lojua menneiltä vuosikymmeniltä jääneitä suomenhevosten tavaroita. Nyt niille olisi hyödyllistä käyttöä, sillä Helsingin yliopisto kaipaa niitä tutkimuksen tekoaan varten.

Helsingin yliopisto kertoo tiedotteessaan etsivänsä DNA-analyysia varten mitä tahansa suomenhevosille kuuluneita esineitä. Niitä voivat olla jouhet, karvat, nahka, hampaat tai kavio- ja luunpalat.

Tukimuksessa on tarkoitus selvittää suomenhevosten alkuperää, ominaisuuksia ja jalostushistoriaa.

Tavoite on löytää 1800–1950-luvulla eläneiden suomenhevosten jäänteitä.

Tiedotteen mukaan kyseisenlaisia esineitä voi lojua vanhoissa talleissa, vinteillä, kotiarkistoissa, jäämistöissä, museoissa ja koulujen kokoelmissa.

Tutkijat kertovat olevansa kiinnostuneita kaikenlaisista suomenhevosista, niin työhevosista kuin pienhevosista ja ravureista.

Tutkijat kutsuvat vapaaehtoisia osallistumaan myös suomenhevosten hautojen kaivauksiin. Hautojen tutkimiset liittyvät samaan suomenhevosten alkuperää, ominaisuuksia ja jalostushistoriaa selvittävään hankkeeseen.

Helsingin yliopiston tutkijat lupaavat, että tutkimuksen tuloksista kerrotaan näytteiden lähettäjille.

Tutkimushankkeessa ovat mukana Helsingin ja Oulun yliopistot, LUKE ja Ypäjän hevosopisto.

Näytteet voi postittaa osoitteella: Kulttuurien osasto / arkeologiaPL 5900014 Helsingin yliopisto